Bár a zöldellő fák és színpompás virágok odakint szép lassan téli álomba merülnek, otthonod falai között a hideg hónapokban is tovább kertészkedhetsz. Az alábbiakban öt olyan szobanövényt gyűjtöttünk össze, amik nem igényelnek sok odafigyelést, és akár a legzordabb körülmények között is képesek vígan eléldegélni.

Békeliliom 

Bárhogy is próbálkoztál a benti tartással, ez idáig mindig sikerült eltenned láb alól a liliomjaidat? Hidd el, a békeliliommal te is szerencsésebb leszel. Nagyon igénytelen és szívós növény, kevéssel is beéri. Bőven elég, ha hetente egyszer meglocsolod, ráadásul még természetes fényre sincs feltétlenül szüksége, így akár a fürdőszobában vagy irodádban az asztalodon is vígan megélhet. 

Forrás: Dreamstime

Kaktusz 

A kaktuszok a szobanövények szupersztárjai. Míg növekedésben vannak, hetente egyszer szükséges őket locsolni, a téli hónapok alatt azonban ennél is kevesebb vízre van szükségük. Érdemes a lakás napos pontján tartani őket, de a közvetlen napfénytől azért nem árt óvni. A kaktuszfélék családja mintegy 2000 fajt foglal magába, úgyhogy a legváltozatosabb formájú, színű és virágú egyedekből válogathatsz. 

Forrás: Dreamstime

Anyósnyelv 

Más néven szanszeviéria, hihetetlenül szívós, szinte bármilyen környezetben képes túlélni. Az anyósnyelvnek nedvdús, kemény levelei vannak, amelyek képesek elviselni a kevés fényt és a relatíve szárazságot is. Vízre csak ritkán van szüksége, normális, ha két öntözés között kiszárad kicsit a földje. A legjobban az átlagos benti hőmérsékleten érzi magát: 15 és 29 fok között. 

Forrás: Dreamstime

Aloe vera 

A lakásban tartott aloe vera nem csak otthonod különleges díszeként, hanem kéznél lévő instant mini gyógyszertárként is funkcionálhat. A növény nedve ugyanis kitűnő gyógyír a különböző horzsolásos vagy égési sérüléseknél. Tartsd az ablak közelében, és öntözd rendszeresen. 

Forrás: Dreamstime

Levendula 

Nem egy szokványos szobanövény, pedig egy cserép levendula csodálatos illattal tudja megtölteni az egész lakást. A levendula a napfényben érzi igazán jól magát, így érdemes egy déli fekvésű ablak közelébe helyezni. Nem kell sokat foglalkozni vele, a szárazságot is jól tűri.  

Forrás: Dreamstime