Nobel-díjas tudós fedezheti fel a hosszú élet titkát! A piros gyümölcsökben lehet a kulcs

Forrás: Dreamstime -
hosszú élet egészség Nobel-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy a rák, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és számos öregkori betegség, ami jelentősen lerövidítheti az ember életét, hamarosan a múlté lesz? Bizony, előfordulhat, ha célegyenesbe jut az a munka, amit az idén orvosi Nobel-díjjal elismert japán tudós, Ohszumi Josinori, a Tokiói Műszaki Egyetem molekuláris sejtbiológusa indított el.

A kulcsszó az autofágia, vagyis az a sejttani folyamat, amely minden eukarióta élőlény sejtjeiben (növényekben, állatokban, egysejtűekben, többsejtűekben) zajlik, kisebb-nagyobb intenzitással. A sejt az autofágia útján bontja le az elöregedett, sérült, hibás, funkcióját vesztett, felesleges, káros, vagy kóros makromolekuláit.

Forrás: Thinkstock

Amint azt Katja Simon professzor, az Oxfordban található Kennedy Reumatológiai Intézet szakembere megfogalmazta, az autofágia nélkül a sejtek nem maradnának életben, hiszen a mérgező anyagok eltávolítása nélkülözhetetlen számukra. Azonban az öregedés során az autofágia teljesítőképessége hanyatlik, ennek következményei többek között a ráncok, a hajhullás vagy éppen a rák.

Ha azonban a tudósok rájönnének arra, hogyan tudják stimulálni az autofágia folyamatát, azzal megállíthatnák, sőt vissza is fordíthatnák az öregedést.

Nem arról van szó, hogy örökéletűvé válnánk, hanem arról, hogy amíg élünk, egészségesek maradunk, és nem kell különféle betegségektől szenvednünk. Egereken már sikerült mindezt megvalósítani, ám az embereken végzett kísérletek még váratnak magukra. Ha sikerül megérteni, hogy az autofágia során pontosan mi zajlik le, akkor azokat az összetevőket is meg lehet találni, amelyek aktiválhatják a folyamatot. Ezek lehetnek gyógyszerek, de természetes étrend-kiegészítők is.

Forrás: Thinkstock

Már azon is dolgoznak, hogy kiderítsék, milyen étrendbeli változtatásokkal lehetne segíteni az autofágiát, egyelőre a gránátalma, a kurkuma, a vörös szőlő meg a vörösbor tűnnek ígéretesnek,

ám a kívánt hatás eléréséhez több kiló szőlőt és több liter bort kellene elfogyasztani, ezért ezeket inkább koncentrátum formájában lenne érdemes a szervezetbe juttatni.

Forrás: Dreamstime

Simon arról is beszámolt, hogy a sejtek az éhezés hatására is beindítják az autofágiát, éppen ezért az időszakos kalóriamegvonás, például a böjt, segíthet a hosszú és egészséges élet elérésében. Könnyen lehet, hogy ha 70 százalékra visszaszorítanánk a jelenlegi kalóriabevitelünket, azzal számos betegségtől megvédenénk magunkat,

de emellett a mozgás is elősegíti az autofágiát, amint azt egereken végzett kísérletekben már szintén kimutatták.

Emlékeztek még a BikiniBody győztesére? Ennyit változott a program lezárulása ótahttp://www.life.hu/ez-zsir/20161018-kovacs-teodora-a-bikinibody-katus-attilaval-gyoztese-az-elmult-honapokrol-meselt.htmlEmlékeztek még Kovács Teodórára, a BikiniBody győztesére? Két hónapon keresztül dolgozott együtt Katus Attilával és Abonyi Orsi dietetikussal. Leadott közel 10 kilót, sokat izmosodott, ráadásul kialakult nála az a testtudat, ami az egészséges életmód alapja. Négy hónappal a program lezárulása után megkérdeztük Teót, hogy érzi magát a bőrében. Ez Zsír!--6 lépés, amivel ráveheted magad a sportolásra egy hideg őszi napon http://www.life.hu/ez-zsir/20161017-igy-vedd-ra-magad-egy-hideg-oszi-esten-a-sportolasra.htmlAhogy itt az ősz, egyre korábban sötétedik, és egyre hidegebb az idő. Az emberek többsége egyre nehezebben veszi rá magát, hogy lejárjon edzeni, ami tavasszal és nyáron még olyan könnyűnek tűnt. Ez azonban hamar azt vonja maga után, hogy a kilók felszaladnak, az ember stresszesebbé válik, és az önbizalma is csökken. Ugye, hogy nem éri meg? Inkább vedd rá magad most is a sportolásra, mutatjuk is, hogyan! Ez Zsír!--65 kiló fogyás után nyert fitneszversenyt Őrfalvy Gusztávhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161017-orfalvy-gusztav-65-kilo-fogyas-utan-vett-reszt-elso-fitneszversenyen.htmlGuszti elképesztő fogyásáról februárban számoltunk be. Ekkor mesélte el nekünk, hogyan fogyott le 65 kilót, és azt is elárulta nekünk, hogy első fitneszversenyére készül. Azóta eltelt 8 hónap, a verseny is lezajlott, ő pedig elképesztő sikert ért el: első lett kategóriájában. Ez Zsír!--Gondoltad volna? Több tonna sajtburgert eszel meg tudtodon kívülhttp://www.life.hu/ez-zsir/20161013-evi-150-ezer-plusz-kaloriat-fogyasztunk-ugy-hogy-nem-is-tudunk-rola.htmlA legtöbb ember hiába diétázik, olykor-olykor azért enged a csábításnak: ezeket a kisebb-nagyobb falatokat ugyanakkor említésre méltónak sem találja, ezért nem is listázza őket az elfogyasztott kalóriák között. Ez Zsír!--Így teázz ősszel! 5 gyógyital a testi, lelki egészségérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20161004-gyogyteak-oszre-az-egeszsegedert.htmlItt az ősz, és már közeledik a tél is. Ez az az időszak, amikor a legjobban esik egy finom, meleg teát elkortyolgatni. És ha már ezt teszed, akkor próbálj ki többféle gyógyteát is, amivel igazán jót teszel a testednek és a lelkednek. Ez Zsír!--Feketén, habosan, tejjel, mindenhogy imádjuk! Ma van a kávé világnapjahttp://www.life.hu/ez-zsir/20160928-ma-van-a-kave-vilagnapja-ezert-szeretjuk.htmlEl sem tudnánk képzelni nélküle a napjainkat, mert nyugalmas perceket biztosít, mert elképesztően finom, mert százféle variációban el lehet készíteni, mert feldob. Igen, ez a kávé, aminek ma ünnepeljük a világnapját. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.