A magyar iskolások negyede továbbra is súlyfelesleggel küzd. A Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (Netfit) szerint a számottevő javuláshoz idő kell, és a változás többnyire csak külső segítséggel valósul meg. Radics Gigi énekesnőnek ez sikerült, pedig 8 éves korára már elérte a 70 kilót. A Megasztárban feltűnt tehetséget személyi edző segítette az átalakulásban, de a szülei is támogatták az életmódváltását.

A testnevelő tanárok a 2015/2016. tanévben is elvégezték a diákok fittségi állapotát vizsgáló Netfit-méréseket. Az előzetes adatok szerint az eredmények továbbra is aggasztóak: a felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízott. 

A felső tagozatos és középiskolás gyerekek negyede túlsúlyos vagy elhízottForrás: Thinkstock

A kilenc területet vizsgáló fittségi teszt közül a gyerekek továbbra is a törzsemelés- és az ingafutástesztben voltak a leggyengébbek, míg a kézi szorítóerő és a hasizomtesztben mutatták a legjobb eredményeket. 

Szerencsére vannak olyan sztárok és példaképek, akik saját élettapasztalataikon keresztül bizonyítják, hogy a gyerekkori súlyprobléma orvosolható, és ehhez sokféle eszköz áll rendelkezésre. Radics Gigi énekesnőt az életmódváltásban leginkább a szülei segítették, de a kitartása, szorgalma is hozzájárult ahhoz, hogy megszabaduljon a felesleges kilóktól. 

A legnehezebb a szülőknek beismerniük, hogy a gyerekük állapotán változtatni kell. 

Forrás: Facebook/Radics Gigi

„Én nagyon sokat köszönhetek a szüleimnek, hogy 8 éves koromban mellém álltak, és az első 6-7 hónapban velem jártak edzeni, sőt próbálták velem együtt betartani az új étrendemet is” – mesélte el a népszerű híresség. Radics Giginél a fogyás leginkább a sportnak és a programozott étrendnek volt köszönhető. Heti háromszor járt másfél órás edzésre személyi edzőhöz, otthon pedig rendszeresen futott. Az énekesnő a túlsúlyos gyerekeknek javasolja, hogy szénhidrátot délután már ne egyenek, és összesen ötször étkezzenek egy nap, háromóránként, keveset. A szülőket pedig arra figyelmezteti, hogy támogassák a gyerekeket, hiszen a fiataloknak nagyon fontos a példakép, aki akár maga a szülő is lehet. A Magyar Diáksport Szövetség szakemberei szerint 

a testtömegproblémák kezelésének leghatásosabb módja a rendszeres sport beépítése a mindennapokba, illetve a táplálkozási szokások átalakítása. 

A probléma kezelésének leghatásosabb módja a rendszeres sportForrás: Thinkstock

Éppen ezért csalódáskeltő, hogy a Netfit informatikai rendszerében, ahol 800 ezer magyar tanuló fittségi adata érhető el, a honlapon regisztrált szülők száma alig haladja meg a háromezret, holott több mint egymillióan vannak. Pedig ebben a rendszerben azonnal elérhetőek azok a riportok, amelyek a tanuló aktuális és legutóbbi tanévhez viszonyított fittségi állapotát mutatják.