Minden szülőnek az az álma, hogy a gyerekéből egy napon boldog, sikeres felnőtt váljon. És bár a sikerre való nevelésnek nincs általános receptje, most mégis úgy tűnik, azonosították azokat a tulajdonságokat, amik közösek a sikeres emberek szüleiben.

Megtanítják a gyerekeiknek a társasági viselkedés alapszabályait 

A Pennsylvaniai Állami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói több mint 700 gyermeket figyeltek meg óvodás koruktól egészen 25 éves korukig, és arra a tendenciára lettek figyelmesek, hogy azok a gyerkőcök, akik gyerekként segítőkészek voltak, jó problémamegoldó készséggel rendelkeztek, és érzékenyek voltak társaik érzelmeire, azok 25 éves korukig nagyobb valószínűséggel szerezték meg a diplomájukat, és kaptak állást. 

25 éves korukig nagyobb valószínűséggel szerezték meg a diplomájukat, és kaptak állástForrás: Thinkstock

Jó kapcsolatban vannak a gyermekeikkel 

Egy 2014-es vizsgálat során szegénységbe született gyermekeket figyeltek meg, és megállapították, hogy azok a lurkók, akikkel hároméves korukig sokat foglalkoztak a szüleik, jobban teljesítettek az iskolában, és később az életben is. 

Magas elvárásokat támasztanak a gyerekeikkel szemben 

A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Neal Halfon professzor és munkatársai egy 6600 fős kutatásra alapozva azt állapították meg, hogy a gyerekek teljesítményére nagy hatással vannak a szülők feléjük támasztott elvárásaik. Vizsgálatukból kiderült, hogy az iskolai dolgozatok során leggyengébben teljesítő diákoknak csupán az 57%-ától várták el a szülők, hogy diplomát szerezzenek, a legjobban teljesítőknél viszont 96% volt ez az arány. Ez a megfigyelés párhuzamba állítható az úgynevezett Pygmalion-effektussal, amely szerint 

a környezetünkben élő embereket úgy kezeljük, amilyen véleménnyel vagyunk róluk, amilyenek az elvárásaink velük szemben. 

A leggyengébben teljesítő diákoknak csupán 57%-ától várták el a szülők, hogy diplomát szerezzenekForrás: Thinkstock

Erre pedig ők úgy reagálnak, hogy olyanná is válnak, amilyennek mi hisszük őket. A pedagógiában megfigyelések sokasága igazolja, hogy azok a diákok, akiket tanáraik az átlagosnál okosabbnak gondolnak, vagy akiket a szülők tehetségesnek tartanak, azok valóban szorgalmasabbá válnak, és okosabbnak bizonyulnak. Viszont azok a gyerekek, akiket butának vagy rossznak tekintenek, azok ezeknek az „elvárásoknak” fognak eleget tenni, és nem tudnak igazán jó teljesítményt nyújtani vagy önállóan boldogulni. 

A Pygmalion-effektus szerint tehát olyanná válunk, amilyen elvárásokat, gondolatokat sugároznak felénk. 

Az édesanyák is dolgoznak 

A Harvard Business School kutatása szerint jelentős előnyöket élveznek majd a munka világában azok a gyerekek, akik olyan családban nőnek fel, ahol az anyuka is dolgozik. A tanulmány megállapította, hogy a dolgozó anyák lányai tovább jártak iskolába, nagyobb arányban töltöttek be vezetői munkakört, és nem utolsósorban több pénzt is kerestek. 

Az édesanyák is dolgoznakForrás: Thinkstock

Kevesebbet stresszelnek 

A szülőknek érdemes figyelni arra, hogy a gyereknevelést ne munkának, ne stresszfaktornak tekintsék. A Bowling Green-i Egyetem szociológusa, Kei Nomaguchi így magyarázta: „Ha az édesanya stresszel, főleg ha azért stresszel, hogy miként hangolja össze a munkáját a gyermekneveléssel, az a gyerekekre nagyon rossz hatással lehet.” 

Személyes találkozás a világ legismertebb életvezetési tanácsadóival
Ki ne szeretne boldogan élni? Sikeres lenni? Ne állj a saját boldogságod, sikered útjába, szerezz jegyet a 2017. április 1-jei Wake-Up! Dayre, 2017 legnagyobb motivációs és transzformációs rendezvényére. Olyan világhírű coachok, trénerek lépnek a színpadra, mint „A Titok" című film sztárja, Lisa Nichols, Marisa Peer, Jeffrey Allen, illetve számos hazai példakép, így dr. Kemény Dénes, Hosszú Katinka, Shane Tusup és mások. A világszinten egyedülálló, rendkívül tartalmas program délelőtt 10 órától este 7 óráig nyújt prémiumminőségű kikapcsolódást, tanulási és fejlődési lehetőséget, akár életre szóló útravalót a résztvevőknek. Időpont: 2017. április 1. Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna. A rendezvényre jegyet ITT rendelhetsz.

Támogatott tartalom