gyermekbántalmazás gyermek gyermekszegénység gyermekjog oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izgalmas év volt 2016, és nagyon sokat beszéltünk a gyerekekről, foglalkoztunk az őket érintő kérdésekkel. Általában az aggodalom hangján szólaltunk meg, ha gyerekekről volt szó, ami 2016-ban főként három nagy téma köré szerveződött: oktatás, gyermekszegénység, gyermekbántalmazás.

A magyar közoktatási rendszer 2016-ban rég nem látott izgalmakat okozott mindenkinek gyerekektől a pedagógusokon és szülőkön át a politikusokig. Januárban mozgalom indult a minőségi oktatásért, a diákok iskolai reformokért tüntettek, és szolidaritást vállaltak a tanárokkal. Végül az évet a decemberben nyilvánosságra hozott PISA-teszt eredménye zárta, aminek tanúsága szerint amióta mérjük az oktatás minőségét, még soha nem volt ilyen rossz a helyzet, mint most.

Az oktatási kérdésekben 2016-ban egyszerre volt jelen a gyerekek joga a minőségi oktatáshoz, az iskolai terhek kérdése (és a gyerekek alapvető joga a pihenéshez és szabadidőhöz), valamint az, hogy a gyerekeket megilleti-e a jog a saját ügyeikben való aktív részvételre és tiltakozásra (egyesülésre, gyülekezésre, véleménynyilvánításra – kockás ing viselésére).

Januárban mozgalom indult a minőségi oktatásért Forrás: Thinkstock

2016 másik nagy (visszatérő) témája a gyermekszegénység volt, és olyan területeken kapott hangsúlyt, mint a gyermekéhezés (közétkeztetés helyzete), a gyerekek joga a szociális biztonságra (az elszegényedő társadalom, a jövedelmi szegénység problémája); de megjelent a szegénység és a nélkülözés oktatási rendszerhez köthető dimenziója is.

A magyar iskolarendszer ugyanis a 2016-ban napvilágot látott kutatási eredmények szerint növeli a társadalmi különbségeket, és a szegénységben élő mintegy 150–200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz.

Míg az oktatás területén 2016-ban egy többé-kevésbé nyílt vita zajlott a problémákról, addig a gyermekszegénységnél részben a sötétben tapogatóztunk. 2016-ra önmagának a gyermekszegénység mértékének megítélése is ellentmondássá vált. Kutatások szerint a relatív jövedelmi szegénységben élő gyerekek aránya mérséklődik 2015-től, de a 2016-os hivatalos kommunikációban megjelenő, a hátrányos helyzetű gyerekek számának megfeleződéséről szóló adatokat óvatosan kezelte a szakma. Ennek oka részben az, hogy a javuló statisztika mögött a szakemberek nemcsak a gyereket nevelő háztartások javuló anyagi helyzetét látják, hanem a statisztikai kategóriák és besorolás megváltozását is.

A gyermekszegénységnél részben a sötétben tapogatóztunk Forrás: Thinkstock

A gyerekek „eltűnése" a rendszerekből, statisztikákból a gyermekszegénység mellett a gyermekvédelemben is megjelent problémaként. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban nyilvánosságra hozott adatai szerint a veszélyeztetettként nyilvántartott gyerekek száma 50 ezer fővel csökkent, aminek oka az elemzések szerint nem a helyzet javulása, hanem az, hogy a gyermekvédelmi rendszer korábbi átalakítása miatt elsősorban a kistelepüléseken élő gyerekek veszélyeztetett helyzete észrevétlen marad.

Nem kérdés, hogy a gyermekszegénységet gyermekjogi problémának kell tekinteni, ahogy az sem kérdés, hogy a gyerekek egészséges fejlődéséhez nemcsak a megfelelő minőségű táplálkozás, a szociális biztonság és a képességek fejlesztésére hivatott, jó minőségű oktatáshoz való hozzáférés szükséges, hanem az erőszakmentes gyermekkor is.

Nem kérdés, hogy a gyermekszegénységet gyermekjogi problémának kell tekinteni Forrás: Thinkstock

A gyermekbántalmazás területén 2016-ban az intézményekben (gyermekotthonokban, óvodákban, iskolákban) elkövetett erőszakesetek, a szakemberek és szülők felelősségének kérdése, valamint a szexuális erőszak és megelőzhetőségének témája merült fel a leggyakrabban. 2016-ban sokkolt minket a bicskei jó hírű gyermekotthon igazgatójával szembeni szexuális visszaélés vádja, egy kétéves kislány sérelmére elkövetett szexuális erőszak,

ombudsmani jelentések összekötözött kezű és szekrénybe zárt gyerekekről vagy a halálra éheztetett gyerek ügyében megállapítható szakmai felelősségről.

A sok (igen erős médiavisszhangot kiváltó) ügy morális pánikot gerjesztett, amire válaszul jogszabály-módosítás született.

A 2016-ot legerősebben meghatározó mindhárom gyermekjogi kérdésnél különösen fontos a roma gyerekek és családok sérülékenységének értékelése. A magyarországi roma gyerekek oktatási rendszeren belüli helyzetének és az őket sújtó iskolai elkülönítéseknek a tarthatatlanságát 2016-ban az Európai Unió is kimondta. Nem kérdés, hogy mind a szegénység, mind pedig a veszélyeztetettség (és annak megítélése) a roma gyerekek esetében komoly kihívást jelent.

Gyermekbántalmazás Forrás: Thinkstock

Visszatérve az eredeti kérdésünkre, hogy vajon milyen volt 2016-ban gyereknek lenni Magyarországon, azt mondhatjuk: vitákkal teljes.

A közéletet uraló általános szembenállás itt is megmutatkozott, ami egyrészt természetes (hiszen a gyerekek és a gyermekjogok nincsenek burokban, minden ugyanúgy hat rájuk, mint a társadalom többi tagjára). Másrészt az is látható, hogy a gyerekek jönnek ki legrosszabbul az ilyen típusú szembenállásból – pontosan úgy, mintha egymással vitában álló elvált szülők gyerekeiről beszélnénk. Kétségkívül sérül a gyerek érdeke, joga, ha olyan alapvető kérdésekben sem tudunk megegyezni, mint hogy mi az iskola feladata, hány gyerek él szegénységben, vagy bántalmazásnak számít-e a gyerekverés, és ha igen, mit kell tenni, ha előfordul.

A tartalom a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi jelentés 2016. című dokumentumából készült.

A fojtogatós játék az új őrület a tinik körében?http://www.life.hu/csalad/20161125-a-fojtogatos-jatek-az-uj-orulet-a-tinik-koreben-ez-derul-ki-egy-friss-kutatasbol.htmlEgy felmérés során az amerikai tinik 4 százaléka vallotta be, hogy már kipróbálta az úgynevezett fojtogatós játékot, melynek lényege, hogy a nyaki verőér elszorításával oxigénhiányos állapotot idéznek elő az agyban, majd a szorítás hirtelen megszüntetésével rövid ideig tartó eufórikus érzést tapasztalnak meg CsaládJennifer Garner megvárta míg Ben Affleck felépül, aztán beadta a válókeresetethttp://www.life.hu/csalad/20170420-ezert-nem-adta-be-jennifer-garner-a-valokeresetet.htmlJennifer Garner és Ben Affleck már egy ideje nem alkotnak egy párt, de a hivatalos válást még csak most indítványozták. Vajon miért? Család--Hátborzongató részletek a hatéves szépségkirálynő halálárólhttp://www.life.hu/csalad/20170419-hatborzongato-tenyek-a-gyerekszepsegkiralnyo-jonbenet-ramsey-halalarol.htmlJonBenet Ramsey a 90-es évek elején egész Amerika-szerte ismert volt, a kislány totyogós kora óta rutinos szépségverseny-szereplőnek számított. 1996 karácsonyán azonban JonBenetet brutálisan meggyilkolták otthonában, az elkövető kilétére pedig a mai napig nem derült fény. A következőkben JonBenet Ramsey tragikus sorsának néhány meglepő és hátborzongató részletét vesszük számba. Család--Környezettudatosság gyerekeknek - Indul a Fenntarthatósági Témahéthttp://www.life.hu/csalad/20170418-fenntarthatosagi-temahet-interju-matolcsy-miklossal.htmlIdén második alkalommal rendezik meg általános és középiskolák bevonásával az úgynevezett Fenntarthatósági Témahetet. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóság és a környezettudatosság témájának széles körű elterjesztése az iskolás gyerekek között. A rendezvényről Matolcsy Miklóssal, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával, a témahét szervezőjével beszélgettünk. Család--Tom Cruise három éve nem látta a lányát, Surithttp://www.life.hu/csalad/20170418-tom-cruise-3-eve-nem-latta-lanyat.htmlTom Cruise azóta nem foglalkozik a gyermekével, mióta elvált Katie Holmestól. Három éve egyáltalán nem látta Surit, és öt éve nem töltöttek együtt egyetlen ünnepet sem. Család--Boszorkánynak öltözve kínozta unokáját a kegyetlen nagymama, Geneva Robinsonhttp://www.life.hu/csalad/20170415-boszorkanynak-oltozve-kinozta-unokajat-a-kegyetlen-nagymama-geneva-robinson.htmlAz 51 éves asszonyt öt rendbeli gyermekbántalmazással vádolták meg.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.