Az életre nevelés nem abból áll, hogy megóvjuk a gyermeket környezetétől, feloldozzuk tettei következményei alól. A mentálisan erős felnőtt tudatos és kiegyensúlyozott. Minden esetben ezt szeretné gyermekének is átadni.

Fontos, hogy egy mentálisan erős szülő maga is a lenti elvek szerint él. Nem játssza meg magát, nem viselkedik ambivalens módon, fejlett önismerettel rendelkezik. Csak példamutatással lehet hitelesen átadni ezeket az „üzeneteket", és végső soron csak így fogja tudni a gyermek belsővé tenni.

Mit tesz másként?

Nem tekinti áldozatnak

A gyermek, életében számtalan kudarcot, visszautasítást és fájdalmat fog megélni. Egy erős szülőnek nem az a dolga, hogy vele karöltve bűnbakot és felelőst keressen ezekért, ujjal mutogatva az igazságtalan világra. Ő az, aki rávezeti gyermekét a történtek igazi okaira, valamint megmutatja neki, hogy miként tud tanulni ezekből a keserűségekből. Sőt, finoman meg is világítja, hogy bizonyos helyzetekben, milyen reakcióval tudott volna eredményesebb lenni.

Az erős szülő nem tekinti áldozatnak gyermekétForrás: Shutterstock

Nincs bűntudata azért, mert nem tökéletes  

Alapvető és gyakori hiba, hogy a gyermekkel szemben bűntudatot érez a szülő. Ez adódhat abból, hogy túl sokat dolgozik, és így kevesebb ideje jut a gyermekre, de olyan banális oka is lehet, hogy ő képtelen gügyögve babázni vele. Ő az, aki nem képes kialakítani az önálló, másoktól független szülői énjét, ezáltal folyamatosan próbál megfelelni a magazinok, a köztudat, a barátok, rokonok által megfogalmazott tökéletes szülőnek. Ez pedig nem vezethet máshová, csak kudarcba. Ezeket a negatív érzéseket természetesen megjeleníti, méghozzá a gyermek irányába – ajándékok, indokolatlan mézes-mázasság... stb. formájában.

Egy erős szülő tisztában van a hibáival, és ezeket bármikor fel is vállalja. Arra törekszik, hogy a tőle és adott helyzetétől telhető legtöbbet adjon gyermekének. Ám elfogadja a korlátait is. Épp ettől lesz a gyermeke számára remek példa, hiszen nem a tökéletességet hajszoló, majd ebbe összetörő ember képe fog előtte követendő példaként lebegni.

Nem kezeli gyermekét uralkodó csemeteként  

Nagyon nehéz a demokrácia-diktatúra-anarchia közt lavírozni egy családban. Egy erős szülő azonban remekül érzi, és képes érzékeltetni, hogy mikor minek van épp tere. Az önmagáért kiálló és remek érdekérvényesítő gyermek nevelése, nem egyenlő a parancsolgató, öntörvényűvel. Mint az életben, tudni kell, hogy kivel szemben és milyen szituációkban meddig mehet el az ember. Ezt felnőttkorban már csak komoly önismeret és tudatos önfejlesztés révén lehet elérni.

Az erős szülő nem kezeli gyermekét uralkodó csemetekéntForrás: Shutterstock
A rossz szülők 6 jellemzője

Az első dolog, amit a szülőknek tudniuk kell, hogy nincs tökéletesség, csak tökéletességre való törekvés. A cél mindig a gyermek egészséges fejlődése kell, hogy legyen. Azonban sokan – akik gyakran maguk is rossz szülői mintát követnek -, megnyomorítják gyermekük életét. Olvasd tovább...

Felelősségvállalásra tanít  

A felnőtté válás egyik alapfeltétele, hogy tetteinkért felelősséget vállaljunk. Ez alapján ma is rengeteg ember kering a világban, akik bár bőven elmúltak 18 évesek, az igazi felnőttséget nem érték el. Az erős szülő nem szidással, fenyegetéssel és büntetéssel éri ezt el. Életkor szerint adja a feladatokat gyermekének – önálló öltözés, teríték leszedés, fogmosás -, továbbá a választásban rejlő felelősséget is átengedi neki. Ha a gyermek kéri, elmondja a véleményét, de azt nem erőlteti rá. Ha rosszul dönt, a szülő akkor sem avatkozik közbe.

Ezekkel nem terhet, hanem az önállóság szabadságát, és édes felelősséget ad a gyermeknek.

Amennyiben ezek fokozatosan és valóban képességhez, készséghez igazítottan történnek, úgy csak pozitív hatásai lehetnek – és nem, nem veszi el a gyermekkor üdeségét, ha esténként neki kell összepakolnia a szobáját, vagy örökbe adja az egyik játékát, amit később megbán.

A felelősségvállalás természetesen a hibák elismerését is magában foglalja. Erre azonban egy erős szülőnek gyermekét, csupán kis mértékben kell tanítania, mivel a szülői példa ott áll előtte, melyet tudat alatt követ.

Az erős szülő felelősségvállalásra tanít, és életkor szerint adja a feladatokat gyermekénekForrás: Shutterstock

A fájdalomra az élet elengedhetetlen részeként tekint  

Egy erős szülő sosem reagálja sem alul, sem túl a testi és a lelki fájdalmat. Amikor kell, teret enged a könnyeknek, de sosem válik drámakirállyá és királynővé. Nem áltatja gyermekét, elismeri, ha valami fájdalmas dolog fog következni; pl. injekció, füllyukasztás. Ugyanakkor arra kondicionálja, hogy minden ilyen esetben tudja, ő uralja a testét, a fájdalom így tehát visszább szorítható, méltósággal viselhető. Nem bagatellizálja el, ha a gyermek sír, szomorú valami olyan dolog miatt, mely felnőtt szemmel tökéletesen érdektelen – pl. ma csak négyen játszottak vele az ovis csoportból. Mindig megértéssel és a fájdalom eredetének feltárásával fordul gyermeke felé.

Mindezeken túl, felismeri a gyermek saját fájdalomküszöbét, és elfogadva azt, nem erőltet semmit, csupán megmutatja, hogy másként is lehet kezelni.

Egy mentálisan erős szülő valóban felkészíti gyermekét a való életre, miközben önálló személyiségként is kezeli.