Az 1900-as évek legelejéről mutatjuk be, hogyan változott a férfi szépségideál az elmúlt több, mint száz évben. Izgalmas, néhol meglepő fotók következnek!

 • Az 1900-as évek: birkózók és erős emberek

Eugen Sandow előadásai a 20. század elején olyan népszerűek voltak, mint a The Beatles koncertjei a 60-as években. Még Arnold Schwarzeneggernek is van néhány szobra, amely a híres sportolót ábrázolja.

Eugen SandowForrás: Wikipédia
 • Az 1910-es évek: letisztult elegancia

Az első világháború alatt a kackiás bajusz és elegáns férfiak divatja került előtérbe: ez vált széppé és férfiassá.

Az első világháború alatt a kackiás bajusz és elegáns férfiak divatja került előtérbeForrás: Shutterstock
 • Az 1920-as évek: lesimított haj és latinos báj

Az olasz származású némafilm színész, Rudolph Valentino az évtized férfiideálja. A nők sokszor testi épségét is veszélyeztetve imádták: nem volt ritka, hogy ollóval estek neki az utcán, hogy egy darabot kivághassanak a ruhájából. Így nem is csoda, hogy aztán minden férfi rá akart hasonlítani.

Rudolph ValentinoForrás: Wikipédia
 • Az 1930-as évek: szexi bajusz

Sportos testalkat, széles vállak, keskeny csípő és szép izomzat... nem volt ez rossz évtized. Az Elfújta a szél dögös sztárja, Clarke Gabel és annak szexi bajsza képviselte ezt az időszakot.

Clarke GabelForrás: AFP
 • Az 1940-es évek: katonásan férfias

Ebben az évtizedben a második világháború alakította a férfiideált. Az erős, férfias férfiak időszaka volt, természetesen megborotválva, ahogy az a katonáknál elvárás volt.  

A '40-es években a második világháború alakította a férfiideáltForrás: AFP
 • Az 1950-es évek: nyílt szexualitás

Az 50-es éveket a rockabily stílus és Elvis Presly fémjelezte: a magas, jóképű férfi, akinek a dögös táncán lányok milliói ájultak el. Na és persze a frizurája is ikonikus lett.

Elvis PresleyForrás: Getty Images
 • Még mindig az 50-es évek: lázadó szellem

Elvisszel egy időben újabb férfiideál született: Marlon Brando és a kultikussá lett A vad című film a lázadó, motoros férfiakat hívták életre, akikről természetesen a bőrdzseki sem hiányozhat. 

Marlon BrandoForrás: AFP
 • Az 1960-as évek: érzéki megjelenés

Ki az, aki ezt az évtizedet képviseli? Természetesen Alain Delon! A sportos, fiatalos külső ezúttal egyfajta kisfiús bájjal keveredett, amit az álmodozó kék szemek tettek igazán érzékivé.

Alain DelonForrás: AFP
 • Még mindig a 60-as évek: az önkifejezés szabadsága

Az évtized végén a hippik és pszichedelikus rockzene vették át az uralmat. Az olyan vad és fegyelmezetlen férfi, a művészetet és az önkifejezést mindennek alárendelő típus uralkodott, mint Jim Morrison. 

Jim MorrisonForrás: Getty Images
 • Az 1970-es évek: túlpumpált izomzat

Míg a hippik meghódították a világot és a nők alig különböztek a férfiaktól, Arnold Schwarzenegger új típust honosított meg, és hetedszer is megnyerte a Mr Olympiát.

Arnold SchwarzeneggerForrás: Rollie Robinson, White Mountain Films
 • Az 1980-as évek: az atletikus szépség

A reflektorfény, a Baywatch-nak hála, ebben az évtizedben a sportos, feszes, izmos férfiakra került.

David HasselhoffForrás: AFP
 • Az 1990-es évek: Grunge hullám

Megszületett a grunge rock és vele azok a férfiak, akik egyáltalán nem törődtek az öltözködésükkel, és azzal, hogyan néznek ki, mégis a lábaik előtt hevertek a nők: gondolj csak Kurt Cobainra!

Kurt CobainForrás: Getty Images
 • A 2000-es évek: a metroszexuálisok feltörése

Az előző évtized átcsapott a másik végletbe: a férfiideál a magára, azaz ruhákra, kozmetikumokra, fodrászra sokat költő férfi, akit nagyon is érdekel, hogyan néz ki. Jeles képviselője: David Beckham volt a 2000-es években.

David BeckhamForrás: Men's Health Magazine
 • A 2010-es évek: gondtalan hipszterek

Az elmúlt években forgószélként söpört végig a világon a hipszter őrület, aminek hatására a férfiideál is változott. Egyfajta könnyedség, lazaság jellemzi őket, ami pedig a külsőségeket illeti, szakáll, vintage ruhák, sportos alkat, szemüveg és tetoválás a védjegyük.

Ryan GoslingForrás: Northfoto
 • Napjainkban:

Manapság egyre inkább a lumberszexuális ideál kezdi átvenni a hipszterek helyét: képzelj el egy dögös, bozontos hajú, szakállas, izmos pasit kockás ingben, aki éppen fát vágni indul a felfedezetlen vadonba. Na, ez a lumberszexuális!

Manapság egyre inkább a lumberszexuális ideál kezdi átvenni a hipszterek helyétForrás: Instagram/lasselom