A Szahara szemeként elnevezett jelenség még ma is rejtély a tudósok előtt

Forrás: AFP/Ho -
természet utazás sivatag Szahara természeti jelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár több elmélet is született arról, mi okozhatta a Szahara szemeként elhíresült természeti jelenség kialakulását, a tudósok még mindig nem találtak egyértelmű magyarázatot. A hatalmas sivatagi örvényre hasonlító mintát 1965-ben fedezték fel az űrből. 

Aki egyszerű turistaként szeretné meglátogatni a Szahara szemét, sajnos nem lát majd semmit, hiszen a természeti jelenség csak felülről látható. A leginkább örvényre hasonlító mintázat kialakulására már több magyarázatot is próbáltak találni a tudósok, azonban egyetértés még mindig nem született - írja a Daily Star.

A Szahara szeméről a NASA is készített felvételeket Forrás: AFP/Ho

A jelenséget 1965-ben fedezték fel, az űrből szúrták ki a nem mindennapi mintát. Először a természettudósok arra gondoltak, hogy meteor okozhatta, de ezt az elméletet végül elvetették. A legvalószínűbb magyarázatnak a szél és a víz erózióját tekintik.

A Google Maps felvételeit böngészve egyébként több érdekességet is találhatunk, de a Szahara szemét azonban nem érdemes kihagyni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.