Álhírek terjednek a Balatonról, a szakemberek szerint ezt meg lehet akadályozni

turisztika Star Wars videó álhír Balaton idegenforgalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január óta keringett az interneten egy kisfilm, mely arról szól, hogy a Star Wars legújabb részét a Balatonnál forgatják. Többen elhitték, ahogyan még néhány álhírt is. A szakemberek szerint ezek terjedését meg lehet akadályozni, hiszen akár egyes kisvállalkozások sorsa is múlhat ezen. 

Voltak olyanok, akik elhitték, hogy a Balatonnál forgatják a legújabb Star Wars-filmet, de az utóbbi időben több álhír is szárnyra kapott a magyar tengerrel kapcsolatban. Ilyen hír volt például, hogy szennyezett a tó vize, vagy éppen az, hogy a NASA bázist épít Siófokon - írja a Blikk.

A Füred kapitány nevű Facebook-oldalra feltöltött videót több ezren nézték meg és néhányan elhitték a benne látottakat, ami azért is furcsa, mert nem egy szálloda vagy turisztikai szervezet oldalán volt látható. A farsangi játékról Éskovács Péter szervező nyilatkozott a lapnak, aki szerint a balatoni turizmusra különösen veszélyesek lehetnek az álhírek. Hiszen egy jól időzített kacsa akár tönkre is tehet egy kisvállalkozást, amely a 2-3 hónapos főszezon alatt akarja megkeresni a család egész évi bevételét.

"Éskovács Péter szerint az ilyen esetek gyors kommunikációs kezelésére nincsenek felkészülve a települések vezetői. A turisztikai szervezetek is csak elvétve vannak felvértezve kríziskommunikációs szakértelemmel. A legtöbb esetben lassan reagálnak az eseményekre, ráadásul a XXI. századi kommunikációs megoldások helyett, kőkorszaki módon megszervezett sajtótájékoztatókon próbálják eloszlatni a kételyeket. Az álhírek hipergyors terjedésének korszakában mindez már nem elegendő. Ezért a turisztikai szakemberek és a balatoni városvezetők kríziskommunikációs ismereteit is el kellene mélyíteni" - írja a Blikk cikkébe.

A Balatoni Turizmus Szövetség és a Balatoni Fejlesztési Tanács annak érdekében működteti a hirbalaton.hu oldalt, hogy mindenki hiteles forrásból tájékozódhasson. Létrehoztak egy olyan szakértőkből álló csapatot is, amelyik szakmai alapon tud a felreppenő álhírekre reagálni. Fontosnak tartják, hogy az utazók hiteles forrásból tájékozódjanak, hiszen nemcsak a balatoni turizmus számára, hanem egész európában gondot jelent az álhírek terjedése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.