Veszprém pályázatát támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre a projekt független nemzetközi szakértői testülete, amelynek döntését pénteken jelentették be Budapesten.

Összesen hét magyar város - Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém - pályázott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Közülük februárban választotta ki a szakértői bizottság a három döntőst: Debrecent, Győrt és Veszprémet. Most pedig a győztest is kihirdették: Veszprém pályázatát támogatja a projekt független nemzetközi szakértői testülete.

Az Európai Bizottság szakértői mindegyik pályázó települést felkeresték, és a nyertes kiválasztásánál figyelembe vették többek között a jelölt városok kulturális stratégiáját, a pályázatok kulturális tartalmát, a projektek európai dimenzióját, a városok pénzügyi és szervezeti kapacitását, valamint a tervezett társadalmi hatásokat is.

Veszprém lehet Európa Kulturális Fővárosa 2023-banForrás: Vungadu / Wikipedia

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eredményhirdetés után az MTI-nek elmondta: pályázatukban nagy súlyt fektettek az összefogásra, és csaknem kétszáz balatoni, valamint bakonyi településsel dolgoznak együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában. Hangsúlyozta, ez a siker nemcsak Veszprémé, hanem a balatoni és a bakonyi térségé is.

A polgármester hozzátette: Veszprém átérzi a felelősségét annak, hogy 2023-ban egyedül viselheti majd az EKF címet, ezért azon lesznek, hogy a régió értékei mellett az egész magyar kultúra gazdagságát megmutassák Európának.