A legszuperebb házakat kétségkívül a Lego építőkockáiból építettük gyerekként. Manapság már sokkal népszerűbbek azok a szettek, amelyekből egy adott épületet vagy járművet lehet összeállítani, de ezek elemei egymással is kombinálhatóak, így a Lego továbbra is a kreativitás elhivatott támogatója. Most hoztunk 10 olyan dolgot, amit lehet, hogy még nem tudtál erről a kultikus dán játékról.

1. Az első legókockát Ole Kirch Christiansen, egy dán férfi készítette, miután elveszítette asztalos munkáját. Ennek megfelelően az még nem műanyagból, hanem fából készült.

2. A „lego" név a dán nyelvből származik, méghozzá a „leg godt" kezdőbetűiből, ami annyit tesz: játssz jól.

A „leg godt" jelentése játssz jólForrás: Getty Images/Daniel Knighton

3. Az összes legóelem – igen, a Duplo is – kompatibilis egymással. Tehát össze tudnád illeszteni a legelső modern, 1958-as szett darabját akár egy mai, legkisebbeknek szánt vonattal is.

4. A legelső legófiguráknak még nem volt mozgatható a lábuk, se a karjuk, sőt még arcuk sem volt. A mérnökök három évet töltöttek azzal, hogy megalkossák a mára már legendássá vált emberkéket.

Forrás: Getty Images/Leon Neal

5. 1979-ig az összes férfi figura sapkát hordott, csak ez után kezdek el hajat is gyártani nekik.

6. Minden figura épp négy építőkocka magasságú, hogy az épülő házakhoz megfelelő legyen a méretük – lásd ablak, ajtó stb.

Forrás: AFP

7. Két tégla 24 különböző módon illeszthető össze, három pedig 1060 módon. Hat nyolcas elem azonban már 915 103 765 különböző kombinációban kapcsolható egymáshoz.

8. Ha a legófigurák valódi emberek lennének, ők alkotnák a föld legnépesebb populációját, mivel több mint 4 milliárdan vannak.

Forrás: Getty Images/Dan Kitwood

9. A Lego a világ legnagyobb kerékgyártója – a minikerekekből évente 306 milliót állítanak elő.

10. Másodpercenként hét legószettet adnak el világszerte.