Az öngyilkosság mindig is megosztotta az embereket, megítélése függ az adott kultúrától, a gyakorolt vallástól és a hagyományoktól is. Sokan gondolják úgy, hogy öngyilkos csak egy rendkívül gyenge és beteg ember lehet, aki életéből már nem lát más kiutat, pedig gyakran ennek épp az ellentéte igaz. Korábban már részletesen foglalkoztunk az öngyilkosságok okaival, illetve megelőzésükkel. A következőkben bemutatunk pár ismert és híres embert, akik gyermekeiket félárvává tették.

Kurt Cobain (1967–1994)

A Nirvana amerikai rockbanda frontembereként olyan mértékű hírnevet szerzett, amely alatt ez az érzékeny lelkű férfi összeroppant. 1994 márciusában európai turnéra indult a zenekar, Rómában azonban a drogfüggő Cobain 50 darab nyugtatóra két üveg pezsgőt ivott, amitől pár napig kómába került. A fellépéseket törölték, az énekes feleségével hazarepült. Pár héttel később otthonában fejbe lőtte magát. Kislánya, Frances Bean Cobain ekkor csupán kétéves volt.

Búcsúlevelében így írt:

„Van egy istennő feleségem, aki nagyravágyástól és empátiától szenved, és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szeretettel és kedvvel, minden szembejövőt megcsókolva, mert mindenki jó és senki se bántja. És ez olyannyira megrémít, hogy már létezni is alig bírok. Még a gondolatát se tudom elviselni, hogy Frances is ugyanolyan nyomorult, önpusztító, halott rocksztárrá válik, mint én. (...) Frances és Courtney, ott leszek az oltárotoknál. Courtney, kérlek folytasd, Francesért. Az életéért, ami sokkal boldogabb lesz nélkülem.
Szeretlek, szeretlek!”

Kurt Cobain otthonában lőtte fejbe magát, kislánya ekkor csupán kétéves voltForrás: Getty Images

Yukio Mishima (1925–1970)

A háromszor is irodalmi Nobel-díjra jelölt japán próza- és drámaíró, valamint költő élete önmagában rejtette tragikus, kultúrájában méltóságteljes távozását. Egész életében hitt a császár isteni mivoltában, mely nem igazán egy személyt jelölt, inkább a japánság megtestesüléseként élt a fejében. Magánhadsereget is létrehozott – a Tatenokait – az uralkodó védelmére felesküdve. Ám elégedetlen volt, így pár katonájával betört a honvédelmi erők tokiói főparancsnokságára, a tábornokot embereivel a székéhez kötözték, az irodáját pedig elbarikádozták. Egy előre megírt beszéddel buzdította államcsínyre az erkély alatt összegyűlt személyzetet, azt akarta, hogy a császár visszakapja régi jogait. Szavait azonban hangos füttyszó kísérte. Vereségét felismerve visszalépett az irodába, és rituális öngyilkosságot követett el. Nem meglepő, hogy mélyen tisztelte a szamuráj hagyományokat, és ehhez mérten a szeppukut, azaz a harakirit választotta.

Felesége, Szugijama Jóko és két gyermeke, Noriko és Icsiró gyászukban mélyen elutasították az író szinte nyílt titokként kezelt homoszexualitását, pedig ezt egy könyvében – Egy maszk vallomásai – Yukio Mishima el is ismerte. Sokan hiszik, hogy öngyilkossága mögött ez a fajta kettős élet is nagy szerephez jutott.

Magyarul Misima Jukio néven találsz tőle könyveket.

Yukio Mishima rituális öngyilkosságot követett el, két gyermek édesapja voltForrás: AFP

Robin Williams (1951–2014)  

Az Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas színészre 2014. augusztus 11-én talált rá asszisztense. Hálószobájában, egy övvel akasztotta fel magát. Öngyilkossága hátterében feltehetőleg depressziója és kiújult alkohol-, valamint drogproblémái állhattak. Harmadik felesége, Susan Schneider szerint a színész korai Parkinson-kórral is küzdött – lehetséges, hogy nem akarta megvárni, míg a betegség elhatalmasodik rajta. Három gyermeket hagyott hátra, a már felnőtt Zachary Pym, Zelda és Cody Williamst.

Robin Williams egy övvel akasztotta fel magát, három gyermeket hagyott hátraForrás: Getty Images/Peter Kramer

Ernest Hemingway (1899–1961)

Az amerikai,Pulitzer- és irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, valamint újságíró több volt egy egyszerű történetmesélőnél, élete maga volt a kaland: részt vett az első és a második világháborúban, a spanyol polgárháborúban, rengeteget utazott, vadászott Afrikában, túlélte, amikor lezuhant a repülőgépe egy vízesés felett... Emellett alkoholista és súlyosan depressziós volt, amit elektrosokkal is kezeltek. Ez nagyban hozzájárult, hogy emlékezőtehetsége megromlott, ami állítása szerint életkedvének elvesztésével járt. 1961. július másodikán, otthonában egy puskával főbe lőtte magát. Épp úgy lett öngyilkos, mint édesapja korábban. Harmadik feleségét, Maryt és három fiát – Jack, Patrick és Gregory Hemingwayt – hagyta hátra a nagyszerű író.

Ernest Hemingway otthonában, egy puskával lőtte főbe magát, három fiát hagyva hátraForrás: A&E Biography