Sporttörténelmet írt, ő lett az első női bíró NFL playoff mérkőzésen

Forrás: Getty Images/Scott Halleran -
Sarah Thomas nemek közti egyenlőség sporttörténelem játékvezető női egyenjogúság bíró NFL
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap ledőlt egy fal, a női játékvezetők nem létező történelemkönyvébe bekerült egy név: Sarah Thomas. Egy korábbi cikkünkben már felsorolt nagysorsú nőkhöz hasonlóan ez a hölgy is hatalmas lépést tett a női egyenjogúság és a női szaktudás elismeréséért.

A feminista mozgalmak legnagyobb eredménye a női választójog

"A férfiak magukat felsőbbrendűnek tartották, és egész egyszerűen féltek attól, hogy miként hathat a nők szavazati joga a hagyományos családmodellre."


A feministák a 19. század közepétől kezdve harcoltak a nők egyenjogúságért, amelynek első állomása a választójog megszerzése volt. Angliában erre 100 éve került sor először. Az akkori brit feminista mozgalmak nagy alakjain túl bemutatjuk a magyarországi helyzetet is. Olvasd tovább!

Az NFL, azaz az amerikaifutball-liga maszkulin világában a nők látható és jelentős szerepe a lehető legminimálisabbra van korlátozva – a liga alkalmazottjainak mindössze egyharmadát teszik ki. A női riporterek maximum a pálya széléről szólhatnak a nézőkhöz – míg férfi társaik a stúdiókból közvetítik és beszélik meg a meccsek történéseit –, ők azok, akik a 40 fokos forróságban és a mínusz 10 fokos hidegben is próbálják miniinterjúra elkapni a játékosokat, edzőket, gyűjtik a pályán történt események információmorzsáit. A bírók szerepében is szinte kivétel nélkül csak férfiakat láthatunk, az egyenes kieséses szakaszban, a liga 99 éves fennállása alatt pedig még sosem volt női játékvezető.

A 45 éves, háromgyermekes Sarah Thomas profi softball- és kosárlabda-játékos volt Forrás: Getty Images/Scott Halleran

A férfi bírák egyeduralma azonban idén január 13-án, azaz tegnap megdőlt.

A most 45 éves, háromgyermekes Sarah Thomas profi softball- és kosárlabda-játékos volt. Később átállt a túloldalra, azaz játékvezető lett, nem is akárhol, a férfierőtől duzzadó amerikaifutballban. Tegnap az NFL rájátszás mérkőzését, mint fő vonalbíró felügyelte. Ez a nagyszerű lehetőség nem csupán egyéni karrierje szempontjából jelentőségteljes, hiszen ezzel teret adhat még több női bíró számára, akár más, férfiak uralta sportágban is.

Női edzők az NFL-ben

Kathryn Smith volt az első teljes munkaidős női edző. A 2016-2017-es szezonban mint quality control coach dolgozott a Buffalo Bills csapatánál. Elsődleges feladata a csapat egy játékra való felkészítése volt.


Katie Sowers 2017-ben lett az NFL első nyíltan homoszexuális és második teljes munkaidős női edzője – jelenleg a San Francisco 49ers támadóedző-asszisztense.

Sarah nem a nemének, hanem a teljesítményének és tehetségének köszönheti ezt a történelmi pillanatot. Annak ellenére jelenthetjük ezt ki bátran, hogy az NFL-nek nem titkolt célja több nőt bevonni a látható és láthatatlan pozíciókba. Miért? Az Ebiquity adatai alapján 2009 és 2013 között az NFL női nézőinek száma 26, míg a férfiaké mindössze 18 százalékkal nőtt. A liga tehát kedvezni szeretne egyre növekvő női szurkolói és nézői táborának azzal, hogy a „gyengébbik" nem számára egyre több és fontosabb pozíciót biztosít. Ezen azonban van még mit dolgozni: a 2017-es NFL-szezon során például a senior adminisztratív pozíciók mindössze 20 százalékát töltötték be nők.

Gratulálunk Sarah Thomas!

Sarah Thomas ezzel teret adhat még több női bíró számára, akár más, férfiak uralta sportágban is Forrás: Getty Images/Brett Carlsen

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.