Számos diéta közül választhatnak a fogyni vágyók, ám azt sokan elfelejtik, hogy minden élelmiszer megemésztéséhez más időre van szüksége a szervezetnek. 

A tapasztalt diétázók már könnyűszerrel válogatnak a lassú és a gyors felszívódású élelmiszerek között. De pontosan mennyi idő kell az egyes élelmiszerek emésztéséhez? Azoktól, amelyek hamar felszívódnak, hamarabb leszünk éhesek. És bár felviszi a vércukorszintet, gyorsan le is esik. A Napidoktor most összeállított egy kisokost arról, hogy melyik élelmiszer emésztéséhez mennyi időre van szüksége a szervezetünknek. Ám mielőtt valaki drasztikus diétába kezdene, feltétlenül konzultáljon az orvosával!

A fogyáshoz válogassuk meg gondosan az élelmiszereketForrás: Shutterstock

A gyümölcs- és zöldséglevekhez csupán 15-20 percre van szükségünk. A nyers zöldségek emésztése 30-40 percet, míg a főtteké 40 percet vesz igénybe. Az olajjal készült salátákat 1 óra alatt dolgozzuk fel, a keményítős ételeket pedig másfél-két óráig. 

A szénhidrátot tartalmazó köretek, mint a rizs vagy a hajdina, 2 órát vesznek igénybe, a tejtermékek szintén. A húsok között is különbséget kell tennünk. A halakhoz kell a legkevesebb idő, 45-60 perc, a szárnyasokhoz másfél-két óra, a sertéshez 4, a bárányhoz 5 óra is kellhet. 

Az olajos magvak jó éhségűzők lehetnek, hiszen 3 óráig emésztjük őket.