A Life.hu riportere a több mint 5000 km-re lévő Kirgizisztánban járt. Az országot Ázsia Svájcának is nevezik, persze nem a gazdagsága, hanem a hegyvidékes tájai miatt. Íme videós összeállításunk az útról, ahogyan mi láttuk.

A közép-ázsiai Kirgizisztán elhagyatottnak tűnő városaiban járva rögtön szembetűnnek a befejezetlen építkezések. Kerítések, amelyek a semmit védik, elhagyatott, félkész házak közt néha felbukkanó, vadon legelésző állatok tarkították az egyhangúnak tűnő látképet, ami néha azt az érzést keltette, mintha a hegyvonulat békésen „le szeretne folyni” a városokba. 

Kattints a képre és nézd meg képgalériánkat!

Forrás: Domszky László
Kirgizisztánt délkeleten Kína, délnyugaton Tádzsikisztán, nyugaton Üzbegisztán, északon Kazahsztán határolja. Területébe beékelődik a Ferganai-medence, amelynek nagyobb része Üzbegisztánhoz tartozik, de a völgy felső része Kirgizisztán területe.

Kirgizisztán teljes területe hegyvidék. Északon a Kirgiz-hegység, középen és keleten a Tien-san, délen a Turkesztáni-hegység, illetve az Alaj-hegység vonulatai foglalják el az ország területét. Az ország legmagasabb pontja a Győzelem-csúcs, 7439 méter.

Legjelentősebb folyója a Narin, fő tava az Iszik-köl. Jó közelítéssel mondható, hogy Kirgizisztán területe lefolyástalan, vagyis vizei nem jutnak el a tengerbe. Az Iszik-köl maga is lefolyástalan tó, a Narin pedig a Szir-darja felső folyása, így vízvidéke az Aral-tó vízgyűjtő területéhez tartozik.

Videós összefoglalónk bemutatja a Kirgiz-hegység egyes részeit, az életet a Tien-san mentén, valamint a világ legmagasabban fekvő sós vízi tavát, az Iszik-költ. Betekintést nyertünk egy élőszereplős történelmi bemutatóba, valamint megnéztünk egy igazán megosztó közép-ázsiai tradicionális sportjátékot, a Kok borut, ahol egy fejétől és végtagjaitól megfosztott kecskét használnak sportszerként.

Bár több úti kritika is óva int a kirgiz street foodtól, riporterünk kipróbálta a helyiek étkeit a tóparti grillezéstől a kancatejig. Egy múltat idéző jurtatáborban is jártunk, ahol visszarepülve az időben, megmutatjuk, hogyan is éltek a vándorló népek.