Február 19-én, 85 éves korában hunyt el Karl Lagerfeld, korunk egyik legikonikusabb divattervezője. A hír az egész divatvilágot megrázta, hamarosan pedig elindultak a találgatások, hogy ki léphet Lagerfeld helyére a Chanel kreatív igazgatói posztján. 

Néhány héttel a divattervező halála után bemutatták azt a kollekciót, amelyet még Lagerfeld tervezett. Ahogy az lenni szokott, lélegzetelállító díszletek között vonultak a modellek, akik ezúttal nemcsak a csodálatos ruhák miatt maradtak emlékezetesek, hanem könnyeik miatt is, amit nem tudtak visszafojtani a kifutón sem.

Ekkor még kérdéses volt, hogy ki lép majd Lagerfeld helyére, de nem sokkal később bejelentette a cég, hogy Virginie Viard lesz az utód, vagyis Coco Chanelt követően ismét nő került a divatcég élére. Viard egyébként évtizedek óta dolgozott Lagerfeld mellett, így nem is volt túlságosan nagy meglepetés a kinevezése. A tervezőt habár elsősorban a jelmeztervezés foglalkoztatta, 1987-ben csatlakozott a Chanelhez, ahol hamar egy hullámhosszra kerültek Lagerfelddel. Öt évvel később együtt mentek át a Chloéhoz, majd 1997-ben újfent együtt tértek vissza a Chanelhez, Viard már az haute couture részleg felelős koordinátoraként.

Virginie Viard lesz Karl Lagerfeld utódja, vagyis Coco Chanelt követően ismét nő került a divatcég éléreForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Pascal Le Segretain

A tervező egyre nagyobb szerepet vállalt Lagerfeld mellett a divatcég élén. 2017-ben így nyilatkozott a Telegraphnak: „A feladatom, hogy életre keltsem a kollekciókat Karl vázlatai alapján. Koordinálom a csapatokat, kapcsolatot tartok a beszállítókkal, kiválasztom az anyagokat. Aztán persze a fittinget már együtt csináljuk. Amint megkapom Karl vázlatait, elkezdődik a kemény munkafolyamat. Próbálok megfelelni neki, de azért szeretem, ha meg tudom lepni!” Jobb utódot nem is találhatott volna a divatház, főleg, hogy Viard hasonló szellemiséget képvisel, mint Lagerfeld: törekszik a márka hagyományait megtartani, de közben a folyamatos megújulási igény is benne van.

 

Kattints a képre, és nézd meg a képeket a kollekcióról, amely már Viard kreatív igazgatósága alatt készült.  

Forrás: Getty Images