A színek mágiája a lakberendezésben

Forrás: https://dodo.hu/ -
PR cikk lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A színek mágiája nem is annyira varázslat, hanem tudomány. Kevésbé ismert, de komoly elméleti tanulmányok foglalkoznak azzal, hogy melyik szín melyikhez passzol. Legalább alapszinten érdemes tisztában lenni néhány színszabállyal ahhoz, hogy otthonunk ízléses és harmonikus legyen.
Forrás: https://dodo.hu/

A fenti ábra az alapvető a színsémákat vázolja és szemléletes útmutatást ad arra vonatkozólag, hogy hogyan választhatunk ki egymáshoz illő színeket.

Biztonsági játékosoknak leginkább az analóg színséma (középen fent) használata ajánlott, vagyis egy szín különböző árnyalatai közül érdemes választani. De egy minimális rutinnal bárki ügyesen nyúlhat a komplementer színekhez is (balra fent).

Az analóg színséma

Az analóg színséma a színkör három, egymás mellett elhelyezkedő színét jelöli. Leggyakrabban két színt szoktak elsődlegesként alkalmazni, míg a harmadik a kiegészítő árnyalat. A lakberendezők a 60-30-10 arányt is szokták javasolni. Ekkor az első a domináns árnyalat, a második a dominánst egészíti ki, míg a harmadik a másodlagosat. Képen ezt talán még sokkal egyszerűbb:

Forrás: https://dodo.hu/

A komplementer színséma

Az analóghoz hasonlóan viszonylag egyszerű választás a komplementer színséma. Az eljárás szerint - amit kiegészítő és “harsogó” színkombinációnak is neveznek - két olyan színt választunk ki a színkörből, melyek ellentétesen helyezkednek el egymással szemben.

A két kiegészítő szín felerősíti egymás hatását, éppen ezért tanácsos kevés, de annál hangsúlyosabb elemet beszerezni ezekből. Hasznosak lehetnek a semleges, pasztell színek is, amik megnyugtatják a szemet az ellentétek miatt könnyen intenzívvé váló térben.

Forrás: https://dodo.hu/

Elsőre talán bonyolultabb variációnak tűnik a megosztott komplementer színséma (lent balra), viszont sokszor kevésbé tapasztalt lakberendezők számára is egy harmonikusabb megoldás lehet.

Ilyenkor egy színt érdemes dominánsnak kiválasztani, és mellette kiegészítő színként a szemközti színt kiváltani a két mellette lévővel. Így három színnel tudunk gazdálkodni, melyből ráadásul kettő egymáshoz közeli árnyalat.

Forrás: Origo

További színsémák

A triád, tetrád a geometriát hívja segítségül a színválasztásban. A triád esetében a színkörre helyezett háromszöggel, a tetrádnál négyzettel találjuk meg az egymáshoz passzoló színeket. Ezt a két színkombinációt inkább a tapasztaltabb lakberendezők szokták használni, mert itt már bizony könnyű mellényúlni. Arról, hogy általában hogyan teszik mindezt, a DODO Home blogjának ebben a bejegyzésben olvashatsz részletesebben.

Lakberendezés a gyakorlatban

A vázolt színsémák sokat segítenek ugyan, de korántsem kőbe vésett igazságok. Hiszen számtalan egyéb tényező befolyásolhatja azt, hogy milyen színeket vigyen be az ember az otthonába. Ez pedig elsősorban a lakók személyes preferenciájának kérdése. Az ilyen és ehhez hasonló lakberendezési inspirációk abban segítenek, hogy egy lépéssel közelebb kerülhess álmaid otthonának megvalósításához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.