Igazolták! Fogyni is lehet a tejtermékekkel

Forrás: Dreamstime -
tej fogyás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár sok diéta tiltja a tejtermékek fogyasztását, egy tanulmány szerint a tejből vagy szójából készült fehérje a szívet védő diéta fontos eleme lehet, miközben a testsúlyt sem növeli.

Bruce Bailey-nek, az amerikai Brigham Young Egyetem professzorának és kollégáinak előadása az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson nagy feltűnést keltett. Az amerikai munkacsoport 180 egyébként egészséges, kövér felnőttet vizsgált 36 héten keresztül. A súlycsökkentés első harmadában a résztvevők napi 1200 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, és ezt betartva súlyuk jelentősen csökkent.

Fogyni lehet a tejtermékekkel Forrás: Dreamstime

A következő 24 hétben következett a súlymegtartó fázis. Ebben az időszakban a karcsúsodott vizsgálati alanyokat véletlenszerűen két részre osztották. Az egyik csoport tagjai napi három-négy alkalommal kaptak tejterméket az étrendjükbe, a másik csoportban lévők legfeljebb néha, egyszer-egyszer ettek valamilyen tej tartalmú ennivalót, például joghurtot.

A vizsgálati időszak első harmadában nemcsak a résztvevők testsúlya, hanem az úgynevezett anyagcsere tünetcsoport többi összetevője is javult: csökkent a vérzsírok szintje, a vércukor és a vérnyomás is, és így ennek a diagnózisnak az előfordulása 60 százalékban lett kisebb.

A következő hetekben a naponta ismételten tejterméket evő csoport valamivel több kalóriát vett magához, mint a tejterméket csak néha fogyasztók, ennek ellenére a testsúly és az anyagcsere adatok nem változtak. Bailey professzor és munkatársai tovább folytatják a vizsgálatot, hogy a sovány tej vagy a különböző joghurtfélék miképpen illeszthetők be a fogyókúrás étrendbe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.