Tények és tévhitek a kutyák helyes táplálásáról

kutyák etetés háziállat táplálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy szerető és gondoskodó gazdik legyünk, nem elég, ha sokat játszunk a kutyánkkal, gyakran elvisszük sétáltatni és még azt is megengedjük neki, hogy az ágyunkba feküdjön. Nagyon fontos az is, hogy odafigyeljünk arra, hogy a táplálása megfelelő és kiegyensúlyozott legyen. A köztudatban viszont rengeteg tévhit terjed azzal kapcsolatban, hogy mit is érdemes adni házi kedvencünknek. Cikkünkben most ezeket tisztázzuk.

#1. tévhit: Örülni fog a kutyánk, ha adunk neki a vacsoránkból

Sok gazdi nem tud ellenállni kutyája vágyakozó tekintetének és a szeretet jeleként ad neki néhány falatot a vacsorájából. Bár ez kedves gesztus, valójában mégis helytelen. Sok olyan táplálékot fogyasztunk, amely számunkra nagyon finom, számukra viszont nem egészséges. Vannak olyan ételek, például a pizza vagy a különböző sütemények, amelyek felesleges kalóriával látják el az ebeket, mások pedig, mint például a csokoládé, a szőlő, az avokádó, kifejezetten veszélyesek lehetnek számukra.

#2. tévhit: Jó a kutyának a házikoszt is, nincs szüksége tápra

Régebben valóban leginkább emberi ételmaradékokon éltek a kutyák, és csupán néhány évtizeddel ezelőtt jelentek meg a kutyatápok. Az emberek által az ebeknek adott maradékok azonban csak ritkán fedezték a szervezetüknek szükséges tápanyagokat, és a szabadban tartott kutyák sokszor a környezetükből igyekeztek pótolni azokat. A tápokat viszont a minőségi állateledelek gyártótói úgy állítják össze, hogy az tartalmazzon minden szükséges tápanyagot, mint pl. a vitaminok, ásványi anyagok.

A házikoszt csak ritkán fedezi a kutyák szervezetéhez szükséges tápanyagokat Forrás: Shutterstock

#3. tévhit: Házi kedvencünknek naponta többször ennie kell

Ahogyan az emberek, úgy a kutyák is könnyen elhízhatnak, épp ezért nem jó, ha egész nap, folyamatosan etetjük őket. Bár ösztönösen valószínűleg elfogadják a felkínált falatokat, mégse tegyük ezt. A naponta egy-kétszeri etetés általában megfelelő a felnőtt kutyáknak, de a kölyköknek, kistestű és óriástestű kutyáknak olykor többszöri etetésre is szükségük lehet. Ügyeljünk arra, hogy evés után mindig álljon rendelkezésére friss ivóvíz. Fontos, hogy soha ne etessük meg sétáltatás előtt, csakis utána. A túlsúly nem csak esztétikailag nem szép, akár a kutyák élettartamát is megrövidítheti.

#4. tévhit: A kutyáknak elsősorban húsra van szükségük

Sokan húsevőnek tartják a kutyákat, pedig valójában inkább a mindenevők kategóriába sorolhatóak. Gondosan beállított fehérjetartalomra van szükségük, ezt azonban nem csak a húsfélék révén vihetik be a szervezetükbe. Emellett más fontos esszenciális tápanyagokra, ásványi anyagokra, zsírokra, rostokra és vitaminokra is szükségük van. A kutyák energiaszükségletét elsősorban a zsírokkal lehet jól biztosítani.

#5. tévhit: A kölyökkutyák hamar áttérhetnek a száraz tápra

A kölyökkutya fejlődése során minden apró részlet óriási hatással van arra, hogy a kölyök hogyan fejlődik. Kulcsfontosságú, hogy pontosan ismerjük a fiatal kölyökkutyák szükségleteit a növekedés minden stádiumában. A kölyökkutyák anyatejhez való hozzátáplálását, három hetes kortól fokozatosan célszerű elkezdeni és az a legcélszerűbb ugyanannak az ennivalónak a használata, melyet az anyakutya kap. A száraz tápot vissza kell nedvesíteni és kása állagú formában kínálni a kölyköknek. Fontos, hogy az elválasztás legyen fokozatos és adjunk könnyen emészthető eleséget, mert emésztőrendszerük, emésztési kapacitásuk még fejlődésben van. A kölyökkutyáknak készült tápok szerencsére gondoskodnak arról, hogy a koruknak megfelelő mennyiségű és a fejlődésükhöz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat megkapják. Érdemes azonban olyan tápot választani, amely nem csak a növekedés különböző szakaszait, de a kölyökkutyák eltérő testméretét is figyelembe veszi.

A kölyökkutyáknak készült tápok gondoskodnak arról, hogy a koruknak megfelelő mennyiségű és a fejlődésükhöz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat megkapják Forrás: Shutterstock

#6. tévhit: Minden kutyának egyforma táplálékra van szüksége

Minden kutya egészségi állapota éppen annyira egyedi, mint ők maguk: ezek az egészségügyi szükségletek azonban testméretük, fajtájuk vagy életmódjuk alapján gyakran különbözők lehetnek. Fontos, hogy úgy alakítsuk ki táplálásukat, hogy az biztosítsa az egyedi szükségleteikhez nélkülözhetetlen természetes antioxidánsokat, vitaminokat, rostokat, prebiotikumokat és ásványi anyagokat. Egyes kutyafajtáknak például könnyebben emészthető fehérjékre vagy rostokkal jobban dúsított táplálékra van szükségük. A nagyobb mozgásigényű és a kisebb testű ebeknek pedig relatíve nagyobb lehet az energiaigényük, amelyet magasabb zsírtartalmú eledellel lehet biztosítani számukra. Az olyan óriástestű kutyák mint pl. a német dog, rottweiler számára szintén fontos a táplálék magas energiatartalma, mert gyomrukat könnyen megterhelheti a túl nagy mennyiségben felvett eleség, amelynek súlyos, akár életveszélyes betegség kialakulása lehet a következménye.

A Life.hu tippje

A Royal Canin több mint 50 éve elkötelezett a kutyák és macskák egészséges táplálásairánt. Figyelmünket a macskák és kutyák egyedi igényeire összpontosítjuk, ez a részletek irányi szenvedély teszi lehetővé számunkra, hogy pontos és hatékony táplálást biztosítsunk, mely figyelembe veszi az életkorukból, fajtájukból, testméretükből, életmódjukból és érzékenységükből adódó eltérő sajátosságaikat. Tudj meg többet a Royal Caninról és a testreszabott táplálásról, mely segít kedvencednek a lehető legegészségesebb életet élni. (x)

A cikket támogatta a Royal Canin.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.