Felgyorsíthatja a koronavírus terjedését a dohányzás

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 koronavírus dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt, hogy a koronavírus veszélyesebb a dohányosok tüdejére, eddig is tudtuk, de most arról is szó esik, hogy a dohányosok hamarabb el is kaphatják a fertőzést. Akik rágyújtanak, jóval többször nyúlnak a szájukhoz, így nagyobb az esély arra, hogy betegek legyenek. 

Az Olasz Környezeti Orvostudományi Társaság napokban közölt tanulmánya szerint a dohányzás által keletkezett rossz levegő felgyorsíthatja a koronavírus terjedését, ami a passzív dohányosokat is veszélyezteti - idézi a szeretlekmagyarorszag.

Amerikai kutatók kísérlettel pedig azt bizonyították, hogy a vírus megtapad a levegőben szálló részecskéken, amik több órán át is fertőzőek maradhatnak.

Forrás: Shutterstock

A cigarettának nem csak a füstje káros, de az eldobott csikkek is potenciális fertőzésforrások.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet legújabb kutatása szerint több napig is gazdatest nélkül életben maradhat a koronavírus: a műanyagon és acélfelületeken 2-3 napig, kartonpapíron pedig 24 órán át is képes életben maradni.

Ha mégis dohányzol, néhány dologra figyelj oda:

- minden rágyújtás előtt moss kezet,

- ne dobd el a csikket,

- ne kérj mástól cigit és te se kínálgass senkit,

- az öngyújtódat, cigis dobozodat, az e-cigarettádat is fertőtlenítsd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.