Néhány szabály, hogy hatékony legyen a home office gyerek mellett is

gyerekkel munkamegosztás home office maradjotthon karantén munka és tanulás otthoni munkavégzés család időbeosztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész napos gyerekricsaj mellett home office-ban dolgozni maga a lehetetlen küldetés. Pedig most sok családnak meg kell ugrania ezt a lécet, ha törik, ha szakad. Hogyan? Precíz szervezéssel, nagyon sok kompromisszummal és még ennél is több türelemmel.

Otthonról dolgozni nem csupa móka és kacagás, végtelen kávé- és ebédszünet, ahogyan azt sokan gondolják. Gyerekkel pedig inkább egy túlélőtúrára hasonlít az egész, mintsem valami önfeledt nyaralásra, főleg, ha – akárcsak a jelenlegi helyzetben – nem látni a fényt az alagút végén, azaz senkinek fogalma sincs arról, mennyi ideig kell tartani a frontot összezárva egy vagy több gyermekkel szülőként és munkaerőként is helytállva. Valahogyan mégis meg kell oldani a problémát, ezt pedig

csak bizonyos szabályok betartásával és betartatásával lehet.


Pontos tervezés


Ez most nem a spontaneitás ideje. Előfordulhat, hogy az első pár hétben még lehetett kicsit lazulni vagy ötletszerűen végezni a napi feladatokat, de ahogy repül az idő, úgy kell mindenkinek rádöbbennie, hogy szervezés nélkül kivitelezhetetlen gyerek mellett hatékonyan dolgozni. A legjobb, ha van egy heti program, majd

az összes feladatot napokra lebontva is megtervezi a család,

méghozzá írásban, hogy az egész hét folyamán segítségül szolgáljon. Ebbe ne csak a konkrét munka szerepeljen, hanem minden elvégzendő heti feladat. Mikor és melyik nap kell mosni, főzni, takarítani, a nap melyik szakaszaiban van a konkrét „munkaidő" és kinek mi a dolga.

Tervezzétek meg a feladatokat napokra lebontva! Forrás: Shutterstock


Munkamegosztás


Nem feltétlenül az a cél, hogy ha eddig apa sosem pucolt wc-t, akkor most igenis ő csinálja meg – hatékonyságban lehet, hogy nem lenne túl jó döntés – inkább arról, hogy mindenki tudja, hogy mikor mi a feladata. Valahogy a család összes tagjának meg kell értenie, hogy ez most egy ilyen életszakasz, ehhez mindenkinek alkalmazkodnia kell. És ha délelőtt a szülők dolgoznak, akkor a nagyobb gyerek szépen foglalja el magát, a kicsi meg... hát igen, a kicsikkel kissé nehezebb ezt megértetni. Ilyenkor azonban a szülőknek kell dűlőre jutniuk, s kijelölni,

ki mikor vigyáz a gyermekre.

Ha az egyik szülő pesztrálta délelőtt – míg a másik nyugodtan dolgozhatott -, akkor a délutáni műszakot a másik szülőnek ildomos vállalnia – hogy a délelőttös is elvégezhesse az aznapi home office egy részét.

Jelöljük ki a munkaterületet


Nem lehet hatékonyan munkát végezni laptoppal az ölben a kanapén. Egyrészt, mert hosszú távon kényelmetlen – márpedig itt most nem 2-3 napi otthoni munkáról lesz szó -, másrészt a család többi tagjában azt az érzetet keltheti, hogy anya vagy apa csak netezik, s így őket is nehezebb lesz rávenni arra, hogy békén hagyják a bőszen excel táblákat gyártó szülőt. A legjobb, ha van dolgozószoba vagy egy olyan helyiség, ahova nyugodtan el lehet vonulni a home office idején. Ha erre nincs lehetőség, akkor marad az ebédlőasztal vagy a konyhapult, de mindenképpen

tudassuk a családdal, hogy most ez a munkaterület, „belépni tilos!"

Jelöljük ki a munkaterületet, ahol nem lehet megzavarni a dolgozó szülőt Forrás: Shutterstock


Kis csalás


Aki nem hajlik, az törik! Ez remekül illusztrálja a mostani helyzetet. Mindenkinek lazítania kell a korábbi szabályokon legyen szó a munkáról vagy az otthoni szerepekről, elvárásokról. Felesleges arra törekedni, hogy állandóan makulátlan tisztaság legyen a lakásban, egymás után kétszer is megeheti a család ugyan azt az ételt, netán még rendelni is lehet – bár egy jól összeállított heti menüvel is sok időt és energiát lehet spórolni.

A gyerekeknek sem egyszerű ez az élethelyzet,

nem árt velük is kissé elnézőbbnek lenni és életkoruknak megfelelően engedményeket tenni. Ha eddig tilos volt mesét nézni vagy számítógépes játékot játszani hétköznap, lazítsunk a gyeplőn. Érdemes megtervezni, hogy heti vagy napi szinten mennyi időt lehet engedélyezni ilyen elfoglaltságra és mikor van itt a „csalás" ideje. Mert ez bizony egy kis csalás a szülőnek is, hiszen míg a gyermeke mesét néz – mondjuk napi 2x30 percben – addig ő el tud küldeni nyugodtan néhány e-mailt. Fontos azonban, hogy a gyerekekkel is megosszuk, pontosan mikor van itt a lazulás ideje, mert így ők is tudják, mihez tartani magukat és nagy eséllyel elkerülhetőek lesznek a „csak még egy mesét", vagy az „én most akarok játszani" típusú konfliktusok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.