Nincs jobb egy saját kis konyhakertnél, ahol a magunk által nevelt növények nem csak szépek, de bizony hasznosak is. A tavasz egyébként is a kertészkedés időszaka, a mostani bezártság alatt pedig igazi terápiás foglalkozás lehet, ha bogarászod kicsit az új kedvenceidet. De mit érdemes ültetni, nevelni, ami nem csak a lelkünknek kedvez, de még a konyhában is jól jöhet, a házipatikáról nem is beszélve.

Élj kertes övezetben, ahol saját veteményesed lehet vagy egy társasházban, amelynek a teraszán kialakíthatsz egy kis konyhakertet, netán egy erkéllyel sem rendelkező panelban, ha szeretnél néhány olyan növényt a környezetedbe, amelyek biztosan meghálálják a gondoskodást a levendula, a menta és a rozmaring neked való.

 

Szép, illatos és szinte mindenre jó
A levendula gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben, nem utolsó sorban pedig remekül mutat és manapság igencsak divatos. Míg korábban a levenduláról mindenkinek a molyriasztó jutott leginkább az eszébe, addig az utóbbi években igencsak elegáns karriert futott be ez az illatos, lila virágú kis növény. Levendulás limonádé, levendulás fröccs, levendulalekvár és társaik, a különféle levendulás szépségápolási termékekről nem is beszélve. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen azon felül, hogy a lakásunk, teraszunk dísze lehet, rengeteg jótékony hatással is bír.

LevendulaForrás: Shutterstock


Miért érdemes levendulát nevelni?Mert:

  • erősíti az immunrendszert,
  • frissítően hat testre és lélekre egyaránt,
  • feszültségoldó és nyugtató hatású,
  • segíti az ellazulást és a nyugodt alvást,
  • antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása van,
  • kedvezően hat a pattanásos, gyulladásos bőrre,
  • hatékonyan kezeli a zsíros hajat,
  • és a gasztronómiában is felhasználható pl. szörpök, szirupok, teák, lekvárok, sütemények készítésekor.

Nem csak meghűlésre

A menta amilyen jelentéktelennek tűnik olyan sokoldalúan felhasználható, bár leginkább a rágóra vagy a fogkrémre asszociálnak a hallatán. Pedig a gyógyászatban, a szépségiparban és a gasztronómiában is igencsak kedvelt növény. Ráadásul könnyen szaporítható és nagyon kevés törődést igényel, így azoknak is ajánlott, akik nem éppen arról híresek, hogy órákon át csevegnek a lakás zöld kis lakóival.

MentaForrás: Shutterstock


Miért érdemes mentát nevelni?Mert:

  • görcsoldó és antibakteriális hatású,
  • remekül alkalmazható emésztési zavarok, puffadás esetén,
  • jó hatással van az epeműködésre,
  • elűzi az álmosságot és élénkít,
  • serkenti az agyműködést,
  • remekül alkalmazható meghűlés esetén tea vagy illóolaj formában is,
  • enyhíti a torokfájást és a köhögést,
  • jól alkalmazható fogyókúra esetén is,
  • valamint a konyhában is sokoldalúan felhasználható pl. szörpök, teák, koktélok, desszertek, saláták készítéséhez.

Aromás, egyszerű, természetes

A rozmaring első látásra könnyen összekeverhető a levendulával, s mivel mindkettő szép is, hasznos is, így nem érdemes választani közülük, neveljük mindkettőt bátran. Elsősorban a gasztronómia világából lehet ismerős, hiszen ősidők óta – főleg a mediterrán - konyha egyik alapvető fűszernövénye, de a szépségiparban és a gyógyászatban is szívesen alkalmazzák.

RozmaringForrás: Shutterstock


Miért érdemes rozmaringot nevelni?Mert:

  • nélkülözhetetlen fűszernövény, remekül illik húsokhoz, levesekhez, salátákba és különféle öntetekbe, mártásokba sőt még a virága is ehető,
  • antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású,
  • illóolaja reumás panaszok enyhítésére is alkalmas,
  • javítja a vérkeringést,
  • a belőle készített tea epe- és vizelethajtó,
  • javítja az étvágyat,
  • illata elriasztja a szúnyogokat,
  • erősíti a hajat.

Ültesd kertbe, balkonládába vagy cserépbe őket, hidd el, nem fogsz csalódni bennük!