Kutyafürdetés otthon: Ezeket a szabályokat kövesd a pancsolásnál

Forrás: Shutterstock -
kutya állat fürdetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Noha négylábú kedvencednek nem kell minden nap fürdenie, de olykor náluk is elkerülhetetlen egy zuhany, hiszen valószínűleg szeretik a sáros, koszos helyeket, nem is beszélve a szagokról. Ezenkívül a rendszeres fürdetésre a bundája miatt is szükség van, mert így lesz ápolt. Illetve az élősködők elleni harcban is nagy szerepe van a tisztálkodásnak. Na de hogyan vágjatok neki a pancsolásnak, hogy az ne egy rossz élmény legyen mindkettőtök számára? Íme néhány tipp!

A fürdetés gyakorisága sok mindentől függ. A különböző fajtájú kutyáknál más és más rendszerességet kell alkalmazni. A sima szőrű ebeknek például nem kell annyit pancsolniuk, illetve attól is függ, hogy a szabadban vagy a lakásban van-e tartva. Tehát erre vonatkozóan nincs aranyszabály, ezért ezt nem árt egy szakértővel megbeszélni. Fontos, hogy túlzásba nem szabad vinni, mert nem tesz jót az állat bőrének a sok vegyszer.

Első lépésként mindig fésüld át a kedvencedet. Enélkül ugyanis a makacs szőrcsomóktól fürdés után már csak ollóval szabadulsz meg.
A legalkalmasabb a fürdőkád vagy a zuhanyzó a fürdésre, hiszen itt be tudod szabályozni a vízhőmérsékletet, ami nagyon fontos. Se túl hideg, se túl meleg ne legyen!
Ha nagytestű kutyád van, és nem tudod a fürdőszobába vonszolni, akkor marad a kinti fürdés, de csakis meleg időben!

Noha a kutyákat nem kell minden nap fürdeni, olykor nekik sem árt egy kis tisztálkodás Forrás: Shutterstock

A művelet előtt nyugtasd meg kedvencedet, készíts oda esetleg jutalomfalatot, dicsérd gyakran.
Helyezz el a kutyus alatt csúszásgátlót, nehogy balesethez vezessen a pancsolás.
A lefolyóba tegyél egy szűrőt, hogy ne duguljon el a sok szőrtől.
Vizezzük be a kutya egész testét, ügyelve, hogy a szemébe, orrába, fülébe ne kerüljön.
Ezután jöhet a sampon, kifejezetten kutyusoknak gyártott verziót használj! A mancsoknál kezdd - itt puha kefét is használj - és haladj a feje felé, természetesen a pofijára ezúttal is vigyázz. Jöhet az alapos öblítés, fordított sorrendben, a fejétől kezdve. Itt csak óvatosan, egy nedves rongy is segíthet, a kritikus pontoknál, a vízsugár ne érje a testnyílásokat. Semmiképp se maradjon a bundájában sampon!

Ha a kutyus szőre dús, hosszú, hasznos balzsamot, kondicionálót használni utána, hogy könnyebben ki tudd majd fésülni. Ezt dörzsöld a bundájába, hagyd rajta pár percig, majd jöhet zuhany.
Végül száraz törölközővel jó alaposan itasd fel róla a vizet. Ha nem fél nagyon a hajszárítótól, használd, hiszen a lényeg, hogy teljesen megszáradjon, nehogy megfázzon. Közben fésülgesd, de ügyelj arra, hogy ne túl forró levegőt fújj. Ha már teljesen száraz egy kefével újra simítsd végig a szőrét, és készen is vagytok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.