Egzotikus és egészséges ételek, amelyeket te is elkészíthetsz

Forrás: Shutterstock -
egészséges étel ázsiai konyha recept főzés egzotikus ételek étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egzotikus ételek színesek, illatosak, általában könnyedek, de leginkább egészen más világot képviselnek, mint a magyar konyha. Most, hogy nem utazhatunk kedvünk szerint, viszont több időt kell a konyhában töltenünk, érdemes kalandozni kicsit legalább a gasztronómia világában.

Ha már eleged van a pörköltből és a rántott húsból, dobd fel az ebédet vagy a vacsorát valami különleges - akár húsmentes - fogással, ami nem csak finom és egyszerű, de még egészséges is. Például egy ázsiai ihletésű levessel, egy vegetáriánus főétellel vagy egy különleges desszerttel.

Ázsiai rákleves

Egy igazi keleti utazás ez a leves: illatos, fűszeres, picit csípős és pikáns, kész ízkavalkád. Emellett energiaszegény, alig tartalmaz zsírt és még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Hozzávalók 4 adaghoz:
115g rizstészta (ázsiai boltból vagy hipermarketből)
2 ek. olaj
2,5 cm felaprított gyömbér
2 citromfű szára, finomra vágva (ázsiai boltból vagy hipermarketből)
1.4 l csirkealaplé
4 kaffercitrom-levél (ázsiai boltból vagy hipermarketből - elhagyható)
140g gomba, vékonyra vágva
85g bébikukorica, szeletelve
4 újhagyma, felszeletelve
280g óriás garnéla, főzve és tisztítva
3 ek. halszósz (ázsiai boltból vagy hipermarketből)
3 ek. korianderlevél, aprítva
csili paprika, kicsumázva, apróra vágva, ízlés szerint
lime leve, ízlés szerint

Elkészítés
A rizstésztát főzzük meg az előírtak szerint. Közben hevítsük fel az olajat egy nagy lábosban, tegyük bele a gyömbért, a citromfüvet és a csilit, majd pároljuk 1 percig. Öntsük fel az alaplével és adjuk hozzá a kaffercitrom-leveleket, a gombát, a kukoricát és az újhagymát. Forrástól számítva, közepes hőfokon 10 percig főzzük, majd dobjuk bele a kész tésztát, a rákot, és ízesítsük a halszósszal valamint a lime levével. Még 2 perc a tűzön és már tálalhatjuk is. Szórjunk minden tányérba koriandert, merjük rá a levest, végül díszítsük egy kis apróra vágott újhagymával és/vagy csilivel.

Ázsiai rákleves Forrás: Shutterstock

TIPP: rák helyett kockára vágott csirkehúst is használhatunk vagy teljesen el is hagyhatjuk mindkettőt + a csili kimagozásához és felaprításához húzzunk gumikesztyűt, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen, amikor a szánkhoz, szemünkhöz érünk

Bagolyborsó curry raitával

A bagolyborsó, más néven csicseriborsó az ázsiai konyha egyik kedvenc főzeléknövénye, amely rostokban és fehérjében gazdag, valamint B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. Jótékony hatással bír a magas koleszterin- és vércukorszintre, a belőle készült curry pedig laktató, mégis húsmentes finomság.

Hozzávalók 2 adaghoz:

Raita
(joghurt alapú mártogatós, öntet)
150g joghurt
fél kígyóuborka, lereszelve
néhány mentalevél felaprítva
½ mokkáskanál köménymag
fekete bors, ízlés szerint

Curry
1 ek. olaj
2 kis fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
2,5 cm gyömbér, lereszelve
1 púpozott ek. currypaszta
400g darabos paradicsomkonzerv
400g bagolyborsó (csicseriborsó), leöblítve
2 ek. korianderlevél, felaprítva

Elkészítés
A raita hozzávalóit keverjük össze és tálalásig tegyük a hűtőbe. Hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a hagymát és a fokhagymát, mindezt kis lángon pároljuk meg. Adjuk hozzá a gyömbért, a curryt és 1 percig kevergetve pirítsuk, majd öntsük bele a paradicsomkonzervet és a bagolyborsót. 20 percig kis lángon pároljuk, végül szórjuk meg a korianderrel és főzzük még pár percig. Tálaláskor kínáljunk hozzá rizst vagy naan kenyeret és a raitáról se feledkezzünk meg.

Bagolyborsó curry raitával Forrás: Shutterstock

TIPP: ha szeretnénk, hogy még gazdagabb és krémesebb legyen az ételünk, adjunk hozzá 25g kókuszkrémet a főzés végén

Kardamomillatú brulé áfonyával

Aromás, könnyű, zsírszegény desszert, amelyet azok is fogyaszthatnak mértékkel, akik vigyáznak a vonalaikra, ráadásul az áfonya tele van antioxidánsokkal.

Hozzávalók 4 adaghoz:
150g fekete áfonya
2 kk. porcukor
1 citrom reszelt héja
3 kardamom
500g sovány joghurt
2 púpozott kiskanál kristálycukor

Elkészítés
Melegítsük elő a grillsütőt. Tegyük az áfonyát a porcukorral együtt egy vastag aljú serpenyőbe, és kis lángon kezdjük főzni. Mikor már rotyog, adjuk hozzá a citromhéjat és hagyjuk kihűlni. A kardamomnak szedjük ki a magját, mozsárban törjük porrá és keverjük a joghurthoz. Vegyünk elő 4 kis hőálló formát (felfújtas forma vagy hőálló csésze) és tegyünk mindegyikbe egy kanálnyit az áfonyás szószból, majd fedjük be vastagon joghurttal. Szórjuk meg a tetejüket kristálycukorral és grillezzük őket 5-6 percig, míg a cukor el nem kezd barnulni. Hagyjuk kihűlni és tálalásig helyezzük őket a hűtőbe.

Kardamomillatú brulé áfonyával Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.