A sminkecsetek tisztítása profi módon

Forrás: Shutterstock -
higiénia sminkecset tippek-tanácsok smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiszed vagy sem, a sminkecseted a különféle fertőzések melegágya lehet, ha nem tisztítod rendszeresen és megfelelő módon. Nem csupán a festék ragad a szálak közé, de por, izzadság és egyéb termékmaradványok (pl. arckrém, primer) is rászáradnak, bomlani kezdenek, ami lássuk be, nem túl higiénikus.
Ha naponta használod az ecseteket, akkor heti rendszerességgel végezz „nagytakarítást" Forrás: Shutterstock
A drogériákban és sminkes szaküzletekben számos ecsettisztító folyadék kapható Forrás: Shutterstock

Profi megoldás

A profi sminkesek a fentiek helyett inkább a gyógyszertárban kapható benzinre esküsznek, mert ez tényleg minden festékmaradványt képes kitisztítani az ecsetek szálai közül. Ráadásul amellett, hogy rendkívül hatékony, még olcsó is, igaz csak limitált mennyiségben kapható, így viszonylag sokszor kell meglátogatnod a gyógyszertárat.

Ha a profi módszert választod, önts egy kisebb tálkába ujjnyi benzint és óvatosan meríts bele az első ecsetet. Ügyelj rá, hogy a benzin ne lepje el teljesen, egyrészt a foglalatnál már nem szokott festékes lenni, másrészt pedig amennyire lehet, óvjuk a ragasztást. Amint belemártottad a benzinbe az ecsetet látni fogod, hogyan oldódik ki belőle a rengeteg sminkanyag. Pár másodperces öblítés után húzd át párszor egy papírtörlőn a szálakat, majd ha úgy látod, hogy szükséges, ismételd meg az egészet. Közben ki is cserélheted a benzint, hiszen – főleg alapozó ecsetnél – hamar bekoszolódhat a mosófolyadék. Amikor az összes ecsettel végeztél, egy tiszta papírtörlőn fektesd el őket. Mivel a benzin gyorsan elpárolog, így a száradás is rendkívül rövid ideig tart, ami szintén nem hátrány, főleg hűvösebb, párásabb időben. Fontos, hogy sose szárítsd az ecseteket állítva, mert a visszacsorgó folyadék fellazíthatja a ragasztót, ami miatt a szálak kihullhatnak.
Amennyiben a bőröd zsíros és pattanásokra hajlamos vagy tényleg nagyon alapos akarsz lenni, akkor a benzines fürdő után még egy csepp gyógyszertári alkoholban is megmosdathatod az ecseteidet, így egészen biztos, hogy az összes kórokozótól megszabadulsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.