Jön a baba - a 2. és a 3. trimeszter vizsgálatai

Forrás: Shutterstock -
terhesség vizsgálat trimeszterek trimeszter várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség 13. hetét betöltve a várandósság átlép a második, majd a 28. hétben a harmadik trimeszterbe. Ekkorra az édesanya és a magzat is számos vizsgálaton túl van már, de a következő hetek is tartogatnak még bőven izgalmakat.

Az első trimeszter csupa nyugtalanság, csupa újdonság, ám a 13. hétre már minden kezd kicsit lecsillapodni: a kismama hozzászokik az új élethelyzethez, s már a vizsgálatokat sem érzi annyira soknak és ijesztőnek, mint az első hetekben.

A második trimeszter vizsgálatai, azaz a 13-27. hét

Az első trimeszter végén vagy a második trimeszter elején, a 11-13. héten az anyuka egy belgyógyászati kontrollon vesz részt, ahol megmérik a vérnyomását és elvégzik az EKG-vizsgálatot is. Ebben az időszakban havonta egy alkalommal szokás találkozni a védőnővel, aki ellenőrzi a testsúlyt, a vérnyomást valamint tesztcsík segítségével a vizeletet, tapasztalatait pedig berögzíti a kiskönyvbe.

Havonta egy alkalommal szokás ellenőrzi a testsúlyt, a vérnyomást valamint tesztcsík segítségével a vizeletet Forrás: Shutterstock

A 18-20. hét között kerül sor a második genetikai ultrahangra,

ahol megvizsgálják a magzat növekedését, a belső szervek, a csontok, a szív fejlődését és a magzatvíz mennyiségét is. Újra megnézik a baba orrcsontját, amelyet összevetnek a 12. heti eredményekkel tovább pontosítva a Down-szindrómával kapcsolatos esélyeket.

Az ilyenkor végzett vér- és vizeletvizsgálat elsősorban a terhesség során szinte minden esetben fellépő vérszegénységre derít fényt, ennek mértéke határozza meg, hogy szükséges-e a kismamának valamilyen étrendkiegészítőt vagy gyógyszert szednie.

Szintén a második trimeszterben,

a 24-26. hét között kell elmenni az ún. cukorterheléses vizsgálatra,

ahol éhgyomorra és a meghatározott mennyiségű cukoroldat elfogyasztása után is vért vesznek a leendő édesanyától. Ez az ellenőrzés nagyon fontos, mert ennek alapján lehet megállapítani, hogy fennáll-e a terhességi cukorbetegség.

A harmadik trimeszter vizsgálatai, azaz a 28-40. hét

A várandósság utolsó harmadában egyre többször kell meglátogatni a védőnőt, a terhesség vége fele már kéthetente.

A 30-32. héten ismét egy ultrahangvizsgálat vár a kismamára,

ahol ellenőrzik a baba méreteit, vérkeringését, elhelyezkedését, a méhlepény működését, a magzatvíz mennyiségét és megbecsülik a születendő gyermek súlyát is.

A 30-32. héten ismét egy ultrahangvizsgálat vár a kismamára Forrás: Shutterstock

Az harmadik trimeszterben egy utolsó laborvizsgálaton is részt kell venni, ahol vér- és vizeletvizsgálat történik. Ennek fontos része az esetleges anyai-magzati RH összeférhetetlenség kimutatása.

A 36. héttől hetente kell NST vizsgálatra járni, amely a 40. hetet követően – ha addig nem születik meg a baba - napi programmá válhat. Az NST, azaz a non-stress test a magzat mozgását valamint a méhösszehúzódásokat méri és rögzíti.

Szintén a 36. héten történik még egy hüvelyváladék vizsgálat is, amellyel a B csoportú Streptococcus jelenlétét ellenőrzik. Ha a teszt pozitív, akkor bakteriális fertőzés áll fenn, amelynek kezeléséhez antibiotikum szükséges.

A sok ellenőrzés, találkozó és vizsgálat bár fárasztó lehet az utolsó időszakban, de az édesanya és a baba egészségével kapcsolatos kockázatok mérséklése érdekében elengedhetetlenek. Senki ne hagyja ki őket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.