fashion week hajviselet bob frizura frizura divattörténelem stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időkben a női hajviselet múlni nem akaró sikerfrizurája  a long bob – vagy csak lob-, amely nem túl rövid, de nem is hosszú, ezért sokféleképpen variálható, ráadásul nagyon elegáns. De hogyan hódította meg a szíveket ez a hajviselet és honnan ered? Mutatjuk!

A csodás, hosszú hajkorona évszázadokon át a nőiesség és a női szépség szimbóluma volt. Ugyanakkor mindenki ismeri a mondást „Hosszú haj, rövid ész..." Nem csoda hát, hogy a feminizmus előretörésével a nők szabadulni akartak ettől a női jelképtől.

A rövid frizurának azonban sokkal korábbra nyúlik vissza a története, gondoljunk csak Kleopátra, de a középkorban Jeanne D'Arc is fiúsra nyírta a haját.

Az igazi áttörés azonban a 20. század elejéhez köthető,

ugyanis ekkor kezdtek el tömegesen megválni a nők hosszú fürtjeiktől. Ebben nagy szerepet játszott, hogy a gyengébbik nem szabadságra és újításokra vágyott, és ki akart lépni az évszázadok óta nekik szánt konzervatív szerepekből, a rövid fürtök pedig tökéletesen illettek ezekhez a törekvésekhez.

A 20. század elejétől kezdtek el tömegesen megválni a nők hosszú fürtjeiktől Forrás: AFP


A rövid hajviselet elterjedését az is nagyban elősegítette, hogy az 1900-as évek elején avatták boldoggá az orléans-i szüzet, ráadásul a kis, harang alakú cloche kalapok is ekkor jelentek meg, amelyek sokkal jobban illettek a rövid frizurákhoz, mint a hatalmas hajzuhatagokhoz.

A legtöbb divathullám azonban csak akkor éri el a nagyközönséget, ha valaki népszerűsíti őket, erre pedig tökéletesek voltak a kor sztárjai: divatikonok, filmcsillagok és táncosnők.

Párizsban Antoni Cierplikowski, a kor ünnepelt fodrásza vágott először félhosszú frizurát

egy szerep kedvéért filmsztár vendégének, de hamar a hajviselet mellé állt Coco Chanel, Josephine Baker és Edith Piaf is, akik a bob egészen rövid és fiús változatait viselték.

Coco Chanel Forrás: AFP


Amerikában Irene Castle, az elismert báltermi táncosnő és stílusikon vágatta rövidre a haját,

igaz nem annyira a divat motiválta, mintsem az, hogy vakbélműtétre készült és úgy gondolta, hogy a beavatkozást követően ezt a frizurát könnyebb lesz majd gondoznia. Nem is nagyon mutogatta kurta tincseit a felépülése alatt, leginkább turbánt hordott, hogy elrejtse, ám egy baráti vacsora alkalmával rábeszélték, hogy mutassa meg új hajviseletét, ami hatalmas sikert aratott. Ezt követően félredobta a turbánt és legközelebb már bob frizurával vonult a táncparkettre.

Irene Castle Forrás: Wikimedia

A rövid hajviselet pedig tűzvészként söpört végig Európán és Amerikán különféle variációkban: egészen rövid fejhez simuló formában vagy hullámokba rendezetten, elegánsabb vagy bohémabb kivitelben, hosszabb vagy kurtább fazonban attól függ, melyik évtizedet nézzük. A '60-as években Vidal Sasson újította meg a bobot.

A bob a 21. században ismét a legdivatosabb hajviseletek közé tartozik, bár lázadó, radikális jellegét teljesen maga mögött hagyta, ma sokkal inkább jelképe már az elegáns, kifinomult női megjelenésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.