vásárlás baba család babakelengye babakocsi gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Háromkerekű vagy négy? Mózes vagy sport? Multifunkcionális vagy sima? Esernyőre csukható vagy lapra? A babakocsi elengedhetetlen tagja minden kisgyermekes családnak, ám hogy melyik ideális az nagyon sok mindentől függ.

A babakelengye nélkülözhetetlen eleme a babakocsi, amelynek kiválasztása általában komoly fejtörést okoz a szülőknek, főképp az édesanyáknak. Számos szubjektív szempontot érdemes figyelembe venni és van néhány olyan ajánlás is, ami általános érvényű.

Általános ajánlások

A babakocsi nagyban megkönnyíti az életünket, ha jól választunk, hiszen nem csak a babával való sétát teheti egyszerűbbé, de az egész kisgyermekes időszakot. Ám ahhoz, hogy jól ki lehessen használni a babaverdát, érdemes néhány tanácsot megfogadni.
A jó babakocsi tehát:

  • Stabil. Ez nagyon egyértelműnek tűnik, holott annyira nem az. Ha üresen tologatva kicsit is ingatagnak érezzük a választottunkat, inkább keressünk másik típust. Sokan feláldoznák a teljes stabilitást a külcsín oltárán, ám jobb átgondolni a dolgot, hiszen egy gyerekkel – főleg, amikor már nagyobb – a peleknázótáskával, a napi bevásárlással, a kismotorral, a homokozószettel és a váltóruhával megpakolva a helyzet csak romlani fog. Nem érdemes egy borulást kockáztatni!

  • Könnyen irányítható. Akár egy kézzel is, mert előfordul, hogy a másik kezünkben a táskánkat vagy a szatyrot cipeljük, esetleg magát a gyereket, aki épp nem akar megmaradni a babakocsiban. Ilyenkor pedig nem árt, ha a babaverda kezesbárányként viselkedik, nem pedig csökönyös öszvérként.
    Fontos, hogy könnyen irányítható legyen a babakocsi Forrás: Shutterstock
  • Tágas. Nem érdemes olyan kocsit választani, amelybe éppen csak belefér a baba, ugyanis ebben az időszakban nagyon gyorsan nőnek és pillanatok alatt szűkössé válhat a járgány. A mózeskosárra különösen igaz ez, hiszen az első 6 hónapban valóban sok időt fog a baba benne tölteni, így fontos, hogy kényelmesen érezze magát.

  • Nem túl mély. Bár ez már közelít a szubjektív szempontokhoz, jobb megemlíteni, hogy nem igazán kényelmes állandóan mélyre hajolgatni, főleg a mózesnél.


Szubjektív szempontok

  • Multifunkciós vagy sem. Sokan esküsznek a 3 in 1 megoldásra, azaz amikor a babakocsi vázára hordozó, mózes és sport rész is csatlakoztatható, attól függően, hogy a gyermek mekkora. Ez akkor jó választás, ha bízunk az adott márkában és úgy gondoljuk, hogy sokáig szívesen használjuk majd a babakocsit. Ha viszont szeretjük a változatosságot, vagy nem ismerjük a gyártót, akkor nem biztos, hogy érdemes beruházni egy drága, multifunkcionális babakocsiba, ebben az esetben jobb döntés, ha előbb veszünk egy fix mózeskosarasat, majd amikor a gyermek már stabilan ül, akkor egy sportot.

  • 3 vagy 4 kerék. A háromkerekű cross babakocsik leginkább azoknak a szülőknek valók, akik kifejezetten a sportos életmód hívei, s erről a gyermek születését követően sem akarnak lemondani. Ennek a típusnak az előnye, hogy jól rugózik, könnyen irányítható, így alkalmas arra, hogy a szülő úgy kocogjon vagy görkorcsolyázzon, hogy közben tolja a babakocsit. A váz és a kerék viszont meglehetősen masszív és nagy, így ha kocsiba kell tenni vagy tömegközlekedni szeretnénk vele, akkor nem annyira ideális.

  • Gumi vagy műanyag. Mármint kerék. A felfújható kerék jobban elnyeli a zötykölődést, így a babát kevésbé rázza az egyenetlen talajon, földúton, macskakövön, viszont könnyebben megsérül, kilyukad. A tömör kerék komfortérzete kisebb, viszont nem fogunk defektet kapni, így ha csak a városban, az aszfalton használnánk, akkor ez sem rossz választás.
A felfújható kerék jobban elnyeli a zötykölődést, így a babát kevésbé rázza az egyenetlen talajon Forrás: Shutterstock
  • Fix vagy bolygó. Itt még mindig a kerékről beszélünk. A bolygósítható kerék akkor praktikus, ha zömmel olyan helyen használjuk a babakocsit, ahol sokszor kell kis helyen megfordulni (bolt, tömegközlekedés), ha azonban inkább homokos terepen, rázós utakon tologatnánk, netán kirándulnánk is vele, akkor inkább érdemes olyan típust használni, amelynek a kerekeit lehet fixálni.

  • Esernyő vagy lapra csukható. Az esernyőkocsik előnye, hogy könnyűek, valóban nagyon kicsire összecsukhatóak, így tökéletesek utazáshoz, de akkor is, ha a harmadikra kell felcipelnünk minden nap a járgányt. Hátránya, hogy a kerekeik kisebbek, így zötyögősebbek, nehezebb őket irányítani és tolni, ha nem épp a sima aszfalton siklunk vele és a váz sem túl stabil. Ráadásul a legtöbb modell csak akkor használható, ha a baba már stabilan tud ülni. A lapra csukható modellek masszívabbak, jobban teljesítenek terepen, viszont összecsukott állapotban is nagyok és jóval nehezebbek, mint kompakt társaik. Ennél a típusnál, mielőtt megvásároljuk, mindenképp próbáljuk ki, hogy befér-e a kocsink csomagtartójába, különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket.


Babakocsit vásárolni nem egyszerű és korántsem biztos, hogy ami az egyik anyukának megfelelő, azt a másik is tökéletesnek érzi majd. Sok függ attól, hogy hol lakik a család, azaz a városi vagy vidéki útviszonyokkal, közlekedéssel kell-e megküzdeniük? Társasházban vagy kertesben élnek-e, azaz fel kell-e cipelni a járgányt a sokadik emeltre? Sportosak vagy inkább kényelmesek, azaz terveznek-e babakocsival kocogni vagy inkább a nagy sétákat részesítik előnyben?
Ha szeretnek kávézni, akkor legyen a babakocsihoz pohártartó, ha a baba téli, akkor pedig a tolókarra húzható muff. Azt is érdemes megnézni, hogy a baba tud-e a menetiránynak megfelelően és háttal (az anyával szemben) is ülni, mivel egy bizonyos korig az utóbbit preferálják a kicsik, utána viszont már inkább a nagyvilágot szeretik szemlélni séta közben. A tolókar állítható magasságú-e - hogy az apuka se hétrét görnyedve tologassa a kocsit. Van-e esővédő, szúnyogháló hozzá és a kupola elég nagy-e ahhoz, hogy valódi árnyékot és védelmet biztosítson, ha tűz a nap vagy szemerkélni kezd? Megannyi kérdés, amely válaszra vár és amelyek befolyásolhatják a nagy döntést... a designról pedig még nem is szóltunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.