tiltott élelmiszerek szoptatás csecsemő család anyatej újszülött táplálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az anyatejes táplálásnál nincs jobb az újszülöttek és a kisbabák számára, ezzel még azok is egyetértenek, akik nem tudnak vagy nem akarnak sokáig szoptatni. Az anyatej tartalmaz minden olyan létfontosságú tápanyagot, amelyre a babáknak szükségük lehet, ugyanakkor ebben az időszakban jobb, ha az édesanya kerül bizonyos élelmiszereket, hogy a tej valóban csak és kizárólag áldásos hatásait fejthesse ki.

A terhesség alatt kerülendő ételekről már írtunk korábban, ám a baba megszületését követően is akadnak olyan élelmiszerek, amelyeket jobb nem fogyasztani. Míg a megfelelő táplálkozás a szoptatás alatt jó hatással lehet a tej összetételére (vitamin és ásványi anyag tartalmára), addig a nem megfelelő ételek akár gondot is okozhatnak a kicsi számára.

Hasfájást okozó ételek

A legtöbb anyuka nem úszhatja meg azt a tapasztalatot, amikor a baba hasfájástól szenved. A keserves sírás megállításáért az anyák szinte bármit megtennének, holott néha elég lenne az is, ha jobban odafigyelnek az étkezésre, főleg arra, hogy az eleve puffasztó hatású fogásokat kerüljék.

Kólikát okozhatnak:

  • káposztafélék (fejes, kel)
  • hüvelyesek (bab, borsó, lencse)
  • karfiol
  • kukorica
  • szénsavas italok
A puffasztó hatású ételeket, mint a hüvelyesek, érdemes ilyenkor kerülni Forrás: Shutterstock

Az anyatej ízét megváltoztató ételek

Nem csupán a hasfájás okozhat gondot ilyenkor, hanem az is, ha a baba eleve nem is akar szopni. Ezt pedig előidézheti az anyatej illatának vagy ízének változása, amely bizonyos ételek elfogyasztása után bekövetkezhet.

Az anyatej aromáját befolyásolhatják:

  • citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit)
  • málna
  • eper
  • paradicsom
  • fokhagyma

Allergének

Régebben úgy tartották, hogy a tehéntej serkenti a tejelválasztást az édesanyáknál, mostanra viszont kiderült, hogy bizonyos babákra kifejezetten rossz hatással van, ha az anyukájuk tejet fogyaszt. Ez azonban nem csak a tejre igaz, hanem az esetenként allergénként viselkedő más élelmiszerekkel is. Ha azt tapasztalja az anyuka, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után a szoptatott baba nyűgös, sírós, akkor valószínűleg gond lehet az anya által fogyasztott élelmiszerrel.

Allergénként viselkedő ételek:

  • tej/tejtermékek
  • tojás
  • szója
  • búza
Bizonyos babákra kifejezetten rossz hatással van, ha az anyukájuk tejet fogyaszt Forrás: Shutterstock

Élvezeti cikkek

Az élvezeti cikkek fogyasztása – attól függően, hogy pontosan miről beszélünk – tilos vagy kerülendő a szoptatás időszakában.
Az alkohol teljes mértékben átkerül az anyatejbe, így amennyit a mama iszik, annyit fog átadni a gyermeknek is a következő etetés alkalmával.
A dohányzás szintén árt a szoptatott babáknak, hiszen a káros anyagok felhalmozódnak az anyatejben.
A kávé ugyan nem teljese tiltólistás ilyenkor, ám a koffeinbevitelt érdemes mérsékelni ebben a néhány hónapban. Átlagosan napi 1-2 nagyon laza kávé engedélyezet a szoptatás időszakában és jobb figyelembe venni, hogy például a csokoládé is tartalmaz koffeint, tehát a kávé és a csoki együttes fogyasztását már valóban jobb inkább kerülni.

A szoptatós anyukáknak – hasfájós baba esetén - nagy segítség lehet, ha étkezési naplót vezetnek, így könnyebben nyomon követhetik, hogy melyik elfogyasztott étel okozhatja a sírást. Amennyiben bebizonyosodik a gyanú, érdemes azt a bizonyos élelmiszert néhány hétre kiiktatni az étrendből, majd óvatosan újra megpróbálkozni vele, hiszen a babák pocakja is egyre erősebb, ellenállóbb, s lehet, hogy ami az első hetekben gondolt jelentett, az a 2. hónapban már semmi problémát nem fog okozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.