egészséges alternatíva hasábburgonya köret recept sült krumpli magazin étel nassolnivaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán nem is létezik ember a világon, aki ne szeretné a sült krumplit. Mindenki szívesen majszolja a gyorséttermek kedvenc köretét, de a vasárnapi ebédnél is gyakori fogás a rosejbli. Bár állandóan azt halljuk, hogy kerüljük az olajban, zsírban sült fogásokat egyszerűen képtelenek vagyunk lemondani róla. De talán nem is kell!

A sült krumpli története

A sült krumplit mindenki valami modern fogásnak hiszi, holott az eredeti hasábburgonya története állítólag meglehetősen régre nyúlik vissza, egészen az 1600-as évekig. Ebben az időszakban a belga halászok akkor fogyasztottak felszeletelt és zsiradékban megsütött krumplit, ha zsákmány nélkül maradtak. A történet valódiságát ugyan nem garantálhatjuk - hiszen a burgonya az Újvilágból érkezett és kétséges, hogy az 1600-as években már a belga halászok asztalát gazdagította -, az azonban biztos, hogy bármikor és bárkinek a fejéből pattant is ki a sült krumpli ötlete,

a mai napig az egyik legkedveltebb köret és nassolnivaló,

még akkor is, ha a zsírban, olajban úszó hasábok nem éppen egészségesek vagy diétásak.

A sült krumpli története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, belga halászok akkor fogyasztották a zsiradékban megsütött krumplit, ha zsákmány nélkül maradtak Forrás: Shutterstock

Krumpli másképp

Mielőtt azonban teljesen lemondanánk erről az ínycsiklandozó fogásról és feláldoznánk magunkat az egészséges életmód oltárán, jobb ha tudjuk, létezik a sült krumplinak olyan alternatívája is, amelyet azok is fogyaszthatnak, akik kifejezetten figyelnek arra, hogy mit és mennyit esznek.
Lássunk néhány receptet!

  • Sülve-főve-habosan

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben válasszunk ki néhány szem nagyobb krumplit és héjastól főzzük őket 5 percig, majd vágjuk nagyobb hasábokra. Kenjünk be egy sütőtepsit olajjal vagy tegyünk az aljába zsírpapírt, szilikonalátétet és ezt olajozzuk be vékonyan. Verjünk fel egy tojásfehérjét kemény habbá és a megsózott hasábokat egyenként mártsuk bele, majd sorban helyezzük a tepsire mindet. Toljuk az egészet a sütőbe és süssük 15 percig, majd forgassuk meg a krumplikat és tegyük vissza őket még 20 percre, míg szép pirosak nem lesznek.

  • Fűszeresen

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy evőkanálnyi olívaolajat keverjünk össze fél teáskanálnyi sóval, majd forgassuk meg benne a felszeletelt krumplikat és 50-60 perc alatt süssük ropogósra. Ha a só mellett a kedvenc fűszereinket is használjuk (pl. bors, kömény, paprika, rozmaring), akkor még izgalmasabbá varázsolhatjuk az alternatív krumplinkat, de akár beledobhatunk a tepsibe néhány gerezd fokhagymát is.

Egy evőkanálnyi olívaolajat keverjünk össze fél teáskanálnyi sóval, majd forgassuk meg benne a felszeletelt krumplikat és 50-60 perc alatt süssük ropogósra Forrás: Shutterstock
  • Rakottasan

Bár ez nem az az igazi, megszokott hasábburgonya, mégis olyan alternatívája a krumpli elkészítésének, amelyet biztosan imádni fogsz.
Vágjunk fel néhány krumplit karikára, majd ugyanennyi hagymát is - óvatosan, hogy ne essenek szét gyűrűkre. Áztassuk őket hideg vízbe 10-15 percre, majd a krumpli- és hagymaszeleteket sózzuk, borsozzuk és hintsük meg kevés reszelt szerecsendióval. Rétegezzük őket egy kivajazott vagy kiolajozott lapos tűzálló tálba. Öntsünk rá annyi zúzott fokhagymával ízesített húslevest, hogy majdnem ellepje és morzsoljunk a tetejére egy kis vajat. Toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 90 percig - vagy amíg szép piros nem lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.