Talán nem is létezik ember a világon, aki ne szeretné a sült krumplit. Mindenki szívesen majszolja a gyorséttermek kedvenc köretét, de a vasárnapi ebédnél is gyakori fogás a rosejbli. Bár állandóan azt halljuk, hogy kerüljük az olajban, zsírban sült fogásokat egyszerűen képtelenek vagyunk lemondani róla. De talán nem is kell!

 

A sült krumpli története  

A sült krumplit mindenki valami modern fogásnak hiszi, holott az eredeti hasábburgonya története állítólag meglehetősen régre nyúlik vissza, egészen az 1600-as évekig. Ebben az időszakban a belga halászok akkor fogyasztottak felszeletelt és zsiradékban megsütött krumplit, ha zsákmány nélkül maradtak. A történet valódiságát ugyan nem garantálhatjuk - hiszen a burgonya az Újvilágból érkezett és kétséges, hogy az 1600-as években már a belga halászok asztalát gazdagította -, az azonban biztos, hogy bármikor és bárkinek a fejéből pattant is ki a sült krumpli ötlete, a mai napig az egyik legkedveltebb köret és nassolnivaló, még akkor is, ha a zsírban, olajban úszó hasábok nem éppen egészségesek vagy diétásak.

A sült krumpli története egészen az 1600-as évekig nyúlik vissza, belga halászok akkor fogyasztották a zsiradékban megsütött krumplit, ha zsákmány nélkül maradtakForrás: Shutterstock

Krumpli másképpMielőtt azonban teljesen lemondanánk erről az ínycsiklandozó fogásról és feláldoznánk magunkat az egészséges életmód oltárán, jobb ha tudjuk, létezik a sült krumplinak olyan alternatívája is, amelyet azok is fogyaszthatnak, akik kifejezetten figyelnek arra, hogy mit és mennyit esznek.
Lássunk néhány receptet!

  • Sülve-főve-habosan

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben válasszunk ki néhány szem nagyobb krumplit és héjastól főzzük őket 5 percig, majd vágjuk nagyobb hasábokra. Kenjünk be egy sütőtepsit olajjal vagy tegyünk az aljába zsírpapírt, szilikonalátétet és ezt olajozzuk be vékonyan. Verjünk fel egy tojásfehérjét kemény habbá és a megsózott hasábokat egyenként mártsuk bele, majd sorban helyezzük a tepsire mindet. Toljuk az egészet a sütőbe és süssük 15 percig, majd forgassuk meg a krumplikat és tegyük vissza őket még 20 percre, míg szép pirosak nem lesznek.

  • Fűszeresen

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy evőkanálnyi olívaolajat keverjünk össze fél teáskanálnyi sóval, majd forgassuk meg benne a felszeletelt krumplikat és 50-60 perc alatt süssük ropogósra. Ha a só mellett a kedvenc fűszereinket is használjuk (pl. bors, kömény, paprika, rozmaring), akkor még izgalmasabbá varázsolhatjuk az alternatív krumplinkat, de akár beledobhatunk a tepsibe néhány gerezd fokhagymát is.

Egy evőkanálnyi olívaolajat keverjünk össze fél teáskanálnyi sóval, majd forgassuk meg benne a felszeletelt krumplikat és 50-60 perc alatt süssük ropogósraForrás: Shutterstock
  • Rakottasan

Bár ez nem az az igazi, megszokott hasábburgonya, mégis olyan alternatívája a krumpli elkészítésének, amelyet biztosan imádni fogsz.
Vágjunk fel néhány krumplit karikára, majd ugyanennyi hagymát is - óvatosan, hogy ne essenek szét gyűrűkre. Áztassuk őket hideg vízbe 10-15 percre, majd a krumpli- és hagymaszeleteket sózzuk, borsozzuk és hintsük meg kevés reszelt szerecsendióval. Rétegezzük őket egy kivajazott vagy kiolajozott lapos tűzálló tálba. Öntsünk rá annyi zúzott fokhagymával ízesített húslevest, hogy majdnem ellepje és morzsoljunk a tetejére egy kis vajat. Toljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 90 percig - vagy amíg szép piros nem lesz.