Ezek a teendők leégés esetén

Forrás: Shutterstock -
bőr UV leégés Nyár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyáron sokan igyekeznek valamennyi színt összeszedni, de sajnos előfordul, hogy túlzásba visszük a napozást és a kellemes barna árnyalat helyett egy kevésbé kellemes pirosas színt sikerül elérnünk. A leégés hatásai rövid- és hosszútávon is kényelmetlenek, hiszen a bőr nem felejt.

Ha nyáron túl sokáig vagy nem megfelelő fényvédelem mellett tartózkodunk a napon, akkor szinte garantált a leégés. Természetesen minden bőrtípus más, így egyénenként változik az is, ki mennyi ideig bírja. A legegyszerűbb, ha megvédjük magunkat, vagyis fényvédő krémmel alaposan bekenjük a szabadon lévő bőrfelületeinket, ez még azoknak is fontos, akik egyébként nem hajlamosak a leégésre. Kezelni ugyanis sokkal nehezebb és kellemetlenebb az égési sérülést, mint megelőzni. Ezt tedd, ha már bekövetkezett a baj.

Ha nyáron túl sokáig vagy nem megfelelő fényvédelem mellett tartózkodunk a napon, akkor szinte garantált a leégés Forrás: Shutterstock

1. Folyadékpótlás

Minden égési sérülés esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy pótoljuk a folyadékot, ami a bőrünkből távozott. A nap dehidratálja a bőrt, pedig a sejteknek szükségük van vízre a regenerálódáshoz. Arra azonban figyeljünk, hogy ne legyen se túl meleg, se túlságosan hideg a folyadék.

2. Hűtsük le a bőrt

Természetesen azzal is enyhíthetjük az égő érzést, ha lezuhanyozunk, a szélsőséges hőmérsékleteket ebben az esetben is kerülni kell, és lehetőleg ne használjunk tusfürdőt, de olyat semmiképpen sem, amelyben illatanyagok vagy alkohol van. A hosszan tartó fürdőzést azonban érdemes elkerülni addig, amíg nem regenerálódott a bőrünk.

3. Segítsük a bőrünket

Komolyabb égés esetén természetesen érdemes orvoshoz fordulni, de ha hólyagok nem, csak bőrpír jelentkezett, akkor elegendőek a drogériákban, patikákban kapható termékek. Mire figyeljünk? Nagyon fontos, hogy a termék kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy minél kevesebb illatanyagot tartalmazzon, és ne felejtsük el pontosan felmérni a bőrünk állapotát, hiszen sokféle bőrregeneráló közül választhatunk. A szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a következők: mekkora területen égett le a bőrünk, mennyire súlyos az égés, és milyen fázisban van, vagyis friss, vagy már gyógyulófélben van.

Ha hólyagok nem, csak bőrpír jelentkezett, akkor elegendőek a drogériákban, patikákban kapható termékek Forrás: Shutterstock

4. Ne kenjünk tejterméket a bőrre

Ugyan sokan javasolják, hogy leégés esetén kefirrel vagy tejföllel kezeljük a sérült felületet, ezt mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanis meglehet, hogy hűsíti a bőrt, de a tejtermékekben található baktériumok fertőzések kialakulásához vezethetnek.

Az UV-sugárzás típusai és hatásai

Közeleg a nyár, s vele együtt itt a meleg valamint a szikrázó napsütés, amely számos pozitív hatással bír az emberekre mind fizikailag, mind pedig lelkileg. Sokkal jobban érezzük magunkat, amikor tavasszal egyre erőteljesebben simogatnak minket a napsugarak és nem utolsó sorban ilyenkor tudjuk feltölteni szervezetünk D-vitamin készleteit is. Mindemellett itt is érvényes a "kevesebb több" elve, ugyanis a túl sok és túl erős napsugárzás komoly károkat okozhat. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.