mintaétrend egészséges étkezés terhesség étrend babavárás magazin étkezés várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás a hosszú és egészséges élet egyik legfontosabb alapköve, s bár mindenkinek fokozottan oda kellene figyelnie arra, hogy mit és mennyit eszik, a várandósság ideje alatt erre még nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni.

Mennyi az annyi?

A várandósság ideje alatt a kismamák gyakran hallják:


Reggeli

Reggelire érdemes energiát adó szénhidrátot fogyasztani, de mivel a baba fejlődése miatt a fehérjebevitelt is meg kell emelni kissé, így ilyen típusú ételeket is nyugodtan együnk ébredés után. Jó választás tehát a teljes kiőrlésű pirítós vajjal, avokádóval, felvágottal, túrókrémmel, de a gabonapehely vagy a tojásrántotta is alkalmas napindítónak. A bőséges reggelit pedig öblítsük le egy pohár friss gyümölcslével, citromos teával vagy kakaóval.

Reggelire érdemes energiát adó szénhidrátot fogyasztani Forrás: Shutterstock


Tízórai és uzsonna

A főétkezések között, hogy megtartsuk az energiaszintünket és ne törjön ránk farkaséhség, fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, joghurtot, aszalványkat vagy olajos magvakat.

Ebéd

Ebédre tápláló, ugyanakkor könnyen emészthető ételeket érdemes választani, amelyek tartalmaznak zöldségeket, szénhidrátot és fehérjét is. Ilyen a brokkolikrémleves serpenyős lazaccal és salátával, a rakott cukkini, amelyet krumplival és fokhagymás csirkemellel rétegezünk, de akár egy hideg tésztasaláta vagy egészséges szendvics is megfelelő lehet.

Vacsora

Vacsorára – főleg, ha ebédre szendvicset vagy tésztát fogyasztottunk - válasszunk olyan meleg étel, amelynek magas a fehérjetartalma. Ez lehet sovány hús (szárnyasok, sertés, marha, borjú) vagy hal, köretnek pedig együnk hozzá rizst, kuszkuszt, kevés zsiradékkal készült krumplit, hüvelyeseket és/vagy zöldségeket. Ha ebédre kiadósabb meleg ételt ettünk, akkor a vacsora lehet guacamole, kőrözött, padlizsánkrém, tojáskrém pirítóssal, pitával, zsemlével vagy bármilyen – lehetőleg teljes kiőrlésű – pékáruval és sok-sok zöldséggel.

Vacsorára válasszunk olyan meleg étel, amelynek magas a fehérjetartalma! Forrás: Shutterstock


A megfelelő folyadékbevitelről se feledkezzünk meg, amely napi 2-3 litert jelent. Ennek nagyobb része víz legyen, de a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek is jól jöhetnek rost- és vitamintartalmuk miatt. Kerüljük azonban a cukros és/vagy szénsavas üdítőket, a koffeint és természetesen az alkoholt. Egyes ételeket nem ajánlatos a várandósság alatt fogyasztani, ezekről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.