Dobó Kata és Molnár-Szilágyi Szilvi: nincs különbség gyermek és gyermek között - Videó

anyaság Dobó Kata Szilágyi Szilvia SOS Gyermekfalvak Alapítvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Júliusban indult útjára az a kezdeményezés, amely az SOS Gyermekfalvakra és az ott nevelkedő gyerekekre hívja fel a figyelmet egy online videósorozattal, melyben Karafiáth Orsolya verseit olvassák fel ismert emberek. Nemrég jelent meg Dobó Kata és Molnár-Szilágyi Szilvi videója, akik mindketten ráismertek saját kislányaikra is a nevelt gyerekek igaz történeteit feldolgozó költeményekben.

Sok minden megváltozott tavaly Dobó Kata és kislánya, Szofi életében, amikor új taggal bővült a családjuk és cicatulajdonosokká váltak. Szofi számára meglepetés ajándék volt a cica, egy nap iskola után várta otthon a kéthónapos csöppség, azóta pedig elválaszthatatlanok egymástól.

"Egyszerűen nincs különbség gyerek és gyerek között, mindannyiuknak biztonságra és szeretetteljes környezetre van szüksége, bármilyen háttérrel is rendelkeznek.

A vers, amit felolvasok, az SOS Gyermekfalvakban élő kis Veráról szól, aki mindent megtett azért, hogy cicája legyen, a vágya pedig teljesült. Ugyanazt a tiszta és felszabadult örömet érezte Szofi is, amikor tavaly megérkezett a családunkba Pamacs, a skót lógófülű cica" - mesélte Dobó Kata, aki Karafiáth Orsolya költeményével szeretné felhívni a figyelmet a Gyermekfalvakban folyó munkára és arra sarkallja az embereket, hogy segítsék ők is a szervezet tevékenységét.

"Nincs az rendben, hogy vannak olyan gyerekek, akiknek a szüleik nélkül kell felnőniük, de közben reményt ad, hogy vannak olyan nevelőszülők, akik sajátjukként szeretik a hozzájuk kerülő gyerekeket és az SOS Gyermekfalvaknak köszönhetően családi környezetben nevelkedhetnek akár felnőtté válásukig" - tette hozzá a színésznő, aki édesanyaként még jobban át tudja érezni, hogy mekkora szükség van egy ilyen szervezetre és szívesen állt a kezdeményezés mellé, amelynek keretében a Vanish azért buzdít összefogásra, hogy a termékeik eladásából összegyűjtött összeggel támogassák a Gyermekfalvakat.

A kezdeményezéshez örömmel csatlakozott Caramel felesége, Molnár-Szilágyi Szilvi is, aki az általa felolvasott versben ugyancsak ráismert a kislányára.

"Tudom, hogy milyen az, amikor egy gyerek nagyon szeretne valaminek a részese lenni, de azért tart is a dologtól.

Szofi 4 és fél évesen vett részt élete első táborában, az esti buli miatt egész nap nagyon izgatott volt, felvette a kis csillogó szettjét, de hiába volt nagy a korábbi lelkesedés, a buli elején megijedt és noszogatni kellett, hogy táncoljon. A végére viszont annyira feloldódott, hogy nem lehetett lelőni!" - mesélte Szilvi, aki ezért is érezte magához közel Karafiáth Orsi általa felolvasott versét, amely Évike élete első farsangját mutatja be, melyen először még bátortalanul keresi a helyét manó kosztümjében, a végére azonban egy új jelmezben egészen belejön a mulatságba.

A videósorozat célja, hogy megmutassák, az SOS Gyermekfalvak nevelőszülő-hálózata rengeteg nehéz sorsú fiatal életét varázsolja szebbé. Olyan gyerekeknek adnak lehetőséget egy jobb életre, akik valamilyen oknál fogva nem élhetnek együtt a szüleikkel, és akár mentálisan vagy fizikálisan is bántalmazásnak voltak kitéve, mielőtt nevelőszülőhöz kerültek.

„Annyira jó, hogy van egy olyan szervezet, amely ugyanúgy megadja a nevelőszülőkön keresztül a meghitt családi közeget a gyerekeknek. Örülök, hogy ők is szerető és támogató hátteret kapnak az SOS Gyermekfalvakban"

– mesélte Szilvi, aki egy kicsit a mindennapjaikba is beengedést engedett.

„Ha anya-lánya programról van szó, akkor a közös bringázás a kedvenc program, de szeretjük a közös főzést is, esténként pedig nem maradhat el a napi egy történet Szofi gyermek bibliájából. Persze az apukájával is megvannak a közös programok, mint például a szobájának esti közös összepakolása, a saját fejlesztésű szendvicsük közös készítése és a kutyasétáltatás. Sokat segít az apukájának a zenélésben is. Azt már tudjuk, hogy amire ő rábólint, abból sláger lesz, ami pedig nem tetszik neki, az megy a kukába" – mesélte nevetve Szilvi, aki bízik abban, hogy a mostani kezdeményezéssel sikerül hozzájárulni, hogy az SOS Gyermekfalvak kis neveltjei is olyan kiegyensúlyozott háttérben nőjenek fel, mint az ő kislánya. Hiszen minden ember ugyanannyira értékes, a cél pedig az, hogy mindenki ugyanazokat a körülményeket és bánásmódot kapja meg kiskorától kezdve, hogy teljes életet élhessen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.