Az ősz nem csupán az az évszak, ami fokozatosan felkészít minket a téli hónapokra. Bronzba hajló színeivel, hűvösebb, ám még így is kellemes időjárásával kiválóan alkalmas a hosszabb séták, túrák megvalósítására. A koronavírus-járvány miatt, a csoportos időtöltés helyett válassz olyan léleksimogató programokat, melyekre eddig lehet, hogy nem is gondoltál. Hazánkban számos csodás hely vár arra, hogy felfedezd, ilyen a Gaja-szurdokban található vízesés is.

A Fedezd fel az őszi Magyarországot! című cikksorozatunk első részében Boldogkőváralját és annak környékét mutattuk be neked, most pedig a Gaja-szurdokban lévő Római fürdőhöz szeretnénk némi kedvcsinálóval szolgálni.

A Bakony hegyei, kiterjedt erdősége, sok barlangja régebben leginkább a betyárok kedvelt rejtekhelyének számított, mára azonban a túrázók, kirándulók foglalják el pár órára vagy épp pár napra.

 

Csendes óriások ölelésében

A Gaja-szurdok a Bakony legkeletibb részén fekvő patakvölgy, Bodajk és Fehérvárcsurgó között helyezkedik el. Remek lehetőségeket rejt magában akár hosszabb túrákhoz, rövidebb kirándulásokhoz, de egy családi piknikezésre is alkalmas. Sőt! A szurdok babakocsival is bejárható.

Maga a patakvölgy hozzávetőleg 2 kilométer hosszú, tehát kényelmes sétával egy –másfél óra alatt végigsétálhatsz rajta, de hidd el, ennél több időt fogsz itt eltölteni. A központi pontján van egy kis tó, tűzrakó helyek, asztalok, játszótér, a kisgyerekesek gyakran csupán eddig sétálnak el.

Annak azonban, aki tovább megy a szurdokban, olyan csodás látnivalókban lesz része, mint a kristálytiszta vizű Gaja-patak, a hangulatos fahidak, barlangok, kilátók, ligetes erdők, sziklák és a természet varázslatos atmoszférája.

Gaja-patakForrás: Shutterstock

Lezúduló víztömeg

Bakonynána közelében található a Római-fürdő, ami lényegében egy lenyűgöző vízesés. Az ókorban itt természetes fürdő működött, amit a rómaiak fedeztek fel, innen kapta a nevét.

Vadregényes túraútvonalon közelítheted meg, ami még felfoghatatlanabbá varázsolja azt a pillanatot, amikor először csak meghallod, majd meglátod a vízesést.

A Gaja-patak vize zúdul alá, méghozzá meredek mészkőfalak között. A vízesésen átvezet az Országos Kéktúra útvonala, így a kék-fehér jelzésekkel könnyedén rátalálhatsz, de egyszerűen, Bakonynána vagy Jásd felől is eljuthatsz turistautakon.

Az egyre szűkülő völgyben hirtelen fogod észrevenni, hogy már magas sziklák szegélyezik a patakot. A mészkövek között a Gaja-patak vájta ki az útját, így tehát teljesen természetes vízesésnek lehetsz fül- és szemtanúja.

Gaja-szurdokForrás: Life.hu

Csapadékosabb időben nyújtja a legnagyobb élményt, hiszen ekkor sokkal nagyobb víztömeg zúdul alá, tehát ne rémisszen meg az őszi kiránduláskor egy kis eső.

A Gaja-szurdok, a Római fürdővel igazi gyöngyszeme Magyarországnak, ami könnyedén megközelíthető, nem igényel túratapasztalatokat, mégis felejthetetlen élményt nyújt kortól függetlenül mindenkinek.