Folyton fázol? Ez a betegség állhat a háttérben

fázás fáradtság pajzsmirigy oka pajzsmirigy-alulműködés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha folyton azt érzed, hogy fázol és ráz a hideg, akkor könnyen lehet, hogy pajzsmirigy probléma áll a háttérben, amit érdemes minél hamarabb kivizsgálni.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, ami a nyak alsó részén helyezkedik el. Az agy, a test, az izmok és egyéb szervek normál működéséhez a pajzsmirigy hormonjai elengedhetetlenek.

A pajzsmirigy-alulműködésnek több kiváltó oka lehet: a túl kevés jódfogyasztás, sugárkezelés, vagy a pajzsmirigy részleges, vagy teljes eltávolítása Forrás: Thinkstock

A pajzsmirigy problémák, a pajzsmirigy-alulműködés a nők esetében gyakrabban jelentkezik, bár életkortól teljesen független, felnőtt és gyermekkorban is előfordulhat.

"Az alulműködés miatt az egész szervezet működése – a keringés és az anyagcsere - is lelassul, a betegség legjellegzetesebb tünetei is emiatt jelentkeznek: hízás, fáradtság, hajhullás, zsibbadtság, bizsergés érzés a kezekben és hideg végtagok. A felsorolt tünetek hosszabb időn át, nem ritkán évek alatt alakulnak ki, a panaszok pedig olyan szerteágazóak, ami tovább nehezíti a diagnózist és a mielőbbi kezelést"

- nyilatkozta Prof. Balázs Csaba endokrinológus az Egészségkalauznak.

A pajzsmirigy betegségnek több kiváltó oka is lehet, ezért is, ha erre utaló tüneteket tapasztalunk, mindenképpen látogassunk el orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.