Íme, 4+1 érdekesség Magyarország legnagyobb taváról, a Balatonról

Forrás: Shutterstock -
tavak Magyarország magazin Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Balaton Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb tava. Nemcsak a tó vízének színe miatt különleges, de a tavat körülvevő vulkanikus kúpok is varázslatossá teszik. A Balaton 77 km hosszú, legmélyebb pontja a Tihanyi-kút, ahol a tó medre 12.5 méter mélyen van. Nem véletlen, hol a Balcsi hazánk egyik legkedveltebb turisztikai látványossága, de vajon mindent tudsz a magyar tengerről?

1. A Balaton helyén korábban tenger volt

A Balaton néhány millió évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt, mint most. Régen szinte az egész Kárpát-medence víz alatt volt, szigeteket csak olyan kisebb-nagyobb hegységek képeztek, mint a Bakony vagy a Mecsek.

Ez volt az ősi Pannon-tenger, amely mintegy 9 millió éven át létezett.

A Bécsi-medencétől a mai Szerbia déli részéig terjedt, összeköttetésben állt az Égei-tenger és az Adriai-tenger elődeivel is. A Pannon-tenger az idők során kiédesedett, és óriási tó, majd kisebb tavakból álló tóvidék lett belőle, melyet a folyók szép lassan hordalékkal töltötték fel.

A Balaton néhány millió évvel ezelőtt sokkal nagyobb volt, mint most Forrás: Shutterstock

A Pannon-tó emlékeit őrzik a balatoni magaspartok, amiket a legtöbben löszfalként tartják számon, pedig ezek jóval idősebb üledékek. A meredek falakat a Balaton hullámverése alakította ki. Fonyódon a magasfalon jól láthatók a Pannon-tavat feltöltő folyók keresztrétegzett üledékei, és a kagylómaradványok is vannak benne.
2. A Balaton vize gyógyít

A Balaton vize, és iszapos talaja enyhén gyógyhatású. A tó közvetlen közelében több gyógyforrás található, ennek köszönhetően a Balaton környéke már a XIX. században is kedvelt gyógyturisztikai célpont volt. Az 1800-as évek végén ideggyengeség, vérszegénység, és női betegségek esetén is a balatoni gyógyfürdőzést tanácsolták. A tó körül több helyen is fürdőházakat emeltek: Balatonalmádiban Kneipp Intézet is működött, ahol hideg-meleg fürdőkkel, diétával és napoztatással kezelték a betegeket, Füreden pedig a tóból származó iszappal kezelték a reumatikus betegségekkel szenvedőket.

A Balaton vize tehát nemcsak fürdőzésre alkalmas, de gyógyít is.

A víz összetétele szerint nem teljesen édesvíz: tartalmaz természetes ásványi sókat, így a fagyáspontja is némileg alacsonyabb, mint 0 Celsius, pontosan -0,0177 fok.

A Balaton vize nemcsak fürdőzésre alkalmas, de gyógyít is Forrás: Shutterstock

3. Volt, hogy kiszáradt a Balaton

A történelem során a Balaton többször is kiszáradt.

1867-ben annyira alacsony volt a vízszint, hogy át lehetett gyalogolni a déli partról az északira.

Az emberi beavatkozásnak hála ez ma már nem történhet meg, és a Balcsi vízszintje stabil, de ha nem nyúlnának bele mesterségesen, idővel feltöltődne hordalékkal, és a helyén mocsár lenne. Talán nem is gondolnád, de a Balaton teljes vízének cserélődéséhez csupán 2 évre van szükség. A fölösleges víz a Sió csatornán gördül le, aminek a zsilipjével szabályozható a Balcsi vízszintje. A tavat egyébként a Zala folyó táplálja, ezen kívül pedig 30 kisebb-nagyobb, állandó és időszakos vízfolyás torkollik bele.

4. Rejtélyes sírkövek fekszenek a Balaton környékén

Balatonudvaron, és környékén számos rejtélyes sírkő található Forrás: Shutterstock

Egy másik monda szerint a szív alakú kövek a Dúl családhoz köthetőek. Volt egy kőfaragó legény, aki szerelmes lett Dúl Veronikába. A lány úgy döntött, hogy elmegy a hegyekbe a kőfaragóval, és elbúcsúzik a Balatontól. A tóra zúduló viharban a lány meghalt, és a sírja fölé szeretete jeléül a kőfaragó legény egy szívalakú sírkövet készített.

-olvasható Lipták Gábor: Aranyhíd című munkájának "Kőszívekről" szóló írásában. A Balatonudvariak egyébként utóbbit mondják magukénak, a szívalakú sírkövekkel teli temető pedig egyike az ország védett temetőinek.

+1 Innen ered a kecskeköröm legendája

A magaspartoknak az alja átnedvesedett, és gyakran nagy felületen leomlott. A partfalak leomlásából született a balatoni kecskeköröm legendája is, amik régebben tömegesen, ma már ritkábban sodródnak a partra a tóból. A kecskekörmök a néphagyomány szerint egy fiatal pásztorlány Balatonba veszett aranyszőrű kecskéinek márványfehér körmei. Természetesen ez csak legenda, ugyanis valójában a Pannon-tóban egykor élt kagylók lekoptatott búbjai, amik megtalálhatók a fent említett magaspartok üledékes rétegeiben is. A legtöbb kecskeköröm a Tihanyi-félszigeten, a Barátlakásokhoz vezető út mentén lelhető fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.