Ezért fogyassz minden héten halat: védi a szívedet és diétás is

Forrás: Shutterstock -
halfogyasztás omega 3 magazin hal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár mindenki tisztában van azzal, hogy a hal nagyon egészséges, de a friss kutatások szerint ennek ellenére a magyaroknak csak a 22 százaléka fogyaszt heti rendszerességgel halat. Tovább ront a helyzeten, hogy ezeknek is csak a 40 százaléka választja a friss halat, a többiek inkább a halkészítményekre voksolnak. Most, hogy közeleg a karácsony, amikor a hal amúgy is tradicionális étel, érdemes mindenképpen egy fogásnak beiktatni azt, de a legjobb lenne, ha rendszeresen a tányérra kerülne. Nézzük, miért ennyire egészséges a hal! 

1. Szívbarát

Lesújtó statisztika: hazánkban a halálozások mintegy 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, amelynek oka sok esetben a káros szenvedélyekben - dohányzás, túlzásba vitt alkoholfogyasztás - és egészségtelen étkezésben keresendő. Ahhoz, hogy egészségesek maradjuk, a táplálkozásunkra nagyon oda kell figyelnünk, és ennek egy fontos elemét képezhetik a halak.

A halak omega-3 zsírtartalma segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében. A halak rendszeres fogyasztása tehát, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket.

A halak omega-3 zsírtartalma segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását Forrás: Shutterstock

Elégséges mennyiségüket az étrendedben már azzal is biztosíthatod, ha hetente legalább háromszor az asztalodra kerül a makréla, a hering, a szardínia vagy a lazac, esetleg a hazai halak közül a busa. A napi ajánlott omega-3 zsírsavmennyiséget már 10 dkg lazac is fedezi.

Jótékony zsírokkal a daganatok ellen

Számos vizsgálat tisztázta már, hogy a teljesen zsiradékmentes diéták egyáltalán nem egészségesek. Zsiradékra egy sor élettani folyamathoz szüksége van a szervezetünknek – ám korántsem mindegy, milyenre. A telített zsírok fogyasztását valóban érdemes mérsékelni, ám a telítetlen zsírsavak, amelyek például a halakban is előfordulnak nagyon is egészségesek. Közöttük is van egy speciális zsírsavcsoport, amely különösen jó hatást gyakorol a szervezet egészségére, az pedig az omega-3. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatok megelőzésében jutnak fontos szerephez. Ám a csontritkulás, egyes hangulati zavarok, bőrpanaszok és allergiák kivédésében, vagy tüneteik enyhítésében is szerepük lehet.

2. Kiváló fehérjeforrás

A hal az egyik legjobb modja annak, hogy a tested jó minőségű fehérjéhez jusson. Hogy ez miért fontos, arról ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha diétázol, válassz kevésbé zsíros típust, bizonyos halak 10 dekája körülbelül 100-120 kalóriát tartalmaz csupán, azonban zöldséggel tálalva hosszú időre eltelít. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy bő olajban sütéskor az étel tömegének akár 20-30%-át is felszívhatja olajban, ami nagyon sok plusz kalóriát jelenthet, így inkább pároljuk vagy grillezzük.

Érdemesebb párolni vagy grillezni, zöldséggel tálalva hosszú időre eltelít Forrás: Shutterstock

3. Könnyen emészthető

A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké.

4. Fiatalon tartja az agyadat!

A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.