Hosszú évek után újra láthatjuk a betlehemi csillagot karácsonykor

karácsony betlehemi csillag Szaturnusz Jupiter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
800 év után újra látható lesz a betlehemi csillag karácsonykor, amit valójában a két bolygó, a Jupiter és a Szaturnusz együttállása hoz létre, amelyek egy csillagként lesznek láthatóak az égen. 

Nagyon ritka, amikor a Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz olyan közel kerül egymáshoz, ahogyan idén karácsonykor fog.

A két gázóriás fokozatosan egyre közelebb kerül egymáshoz a téli égbolton, míg végül december 21-én szabad szemmel szinte egy „csillagnak" fognak látszani. A jelenség hazánkban egész alacsonyan a horizont felett figyelhető majd meg napnyugta után, délnyugati irányban - írja az Origo

A Szaturnusz és a Jupiter együttállása december 21-én lesz megfigyelhető Forrás: Second Life

„A két planéta közel állása meglehetősen ritka, mintegy 20 évenként bekövetkező esemény. Az ilyen együttállás, amikor ennyire közel látszik egymáshoz a két bolygó, rendkívül ritka.

Egészen 1226. március 4-éig kell visszamenni, hogy a planéták ilyen közeli együttállása megfigyelhető volt a hajnali égen. December 21-én éjszaka a két planéta a telihold 1/5-nek megfelelő távolságra látszik majd egymáshoz képest, szinte egybeolvadnak"

- mondja Patrick Hartigan, a houstoni Rice Egyetem csillagásza.

Legközelebb 2080. március 15-én lesz újra ilyen közel egymáshoz a Jupiter és a Szaturnusz, ezt követően pedig 2400-ban, úgyhogy idén december 21-én mindenképpen érdemes lesz az égre pilllantani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.