A farsang vízkereszttől, azaz január 6-tól húshagyókeddig, azaz a húsvétot megelőző böjtig tart. Ez a vígasságok, a bálok, a tréfa és a nagy lakomák ideje.

Előző írásunkban bemutattuk, mi is az a farsang és milyen hagyományok, szokások kapcsolódnak hozzá, most pedig megnézzük, milyen tipikus farsangi ételek kerültek egykor ebben az időszakban az asztalokra.

Farsangi fánk
A különféle fánkok a farsang legikonikusabb ételei. Lehet szalagos, csöröge vagy ördögpirula, a lényeg, hogy könnyű, édes és laktató finomság legyen porcukorral meghintve és lekvárral bolondítva. A fánk – állítólagos – eredetéről korábbi cikkünkben olvashatsz, a klasszikus szalagos fánk receptje pedig a következő:

Hozzávalók (10 fánkhoz)
250 g liszt
1 dl tej
20 g friss élesztő
25 g cukor
25 g vaj
5 tojás sárgája
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor (nem a klasszikus recept része, nem kötelező)
fél citrom reszelt héja (nem a klasszikus recept része, nem kötelező)
olaj - sütéshez
porcukor és lekvár - tálaláshoz

Farsangi fánkForrás: Shutterstock


Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd meleg helyen megvárjuk, hogy felfusson. A lisztet, a vajat, a tojások sárgáját, a sót – opcionálisan a vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját - egy tálba tesszük, ráöntjük a felfuttatott élesztőt, majd jól összekeverjük a hozzávalókat. Lisztezett deszkán vagy munkalapon átgyúrjuk az egészet, hogy homogén tésztát kapjunk, majd gömböt formálunk belőle, visszatesszük a tálba, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen – nagyjából 30 perc alatt - duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán vagy a konyhapulton 1,5-2 cm vastagra kinyújtjuk és pohárral vagy fánkszaggatóval 6-8 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk. A kis korongok közepébe mélyedést csinálunk az ujjunkkal, majd a nyers fánkokat letakarjuk és újabb 25 percig kelesztjük.
Bő olajban, kis adagokban aranybarnára sütjük úgy, hogy először a „lyukas" felével lefelé helyezzük a tésztát a lábosba és 1 percig fedőt teszünk rá. A fordítást követően újabb 1-2 percig sütjük a másik oldalát – már fedő nélkül -, majd papírtörlővel borított tányérra szedjük. Porcukorral meghintve, a mélyedésbe lekvárt kanalazva tálaljuk.
TIPP: Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert ilyenkor a fánk kívülről hamar megég, a közepe viszont nyers maradhat.

Korhelyleves
A korhelyleves a farsangi időszak egyik kedvenc egytálétele, mivel az ilyenkor szokásos mulatozás és italozás következtében fellépő macskajajt is remekül orvosolja.

Hozzávalók (2 főre)
20 g szalonna
½ szál kolbász (lehet csípős is)
250 g savanyú káposzta
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ ek. pirospaprika
2 db babérlevél
só, bors
tejföl – a tálaláshoz

KorhelylevesForrás: Shutterstock

Elkészítés
A szalonnát apró kockákra vágjuk és üvegesre pirítjuk egy lábosban. Míg olvad, felszeleteljük a kolbászt és a hagymát. A szalonnapörcre rádobjuk először a kolbászt, majd ha az is megpirult, jöhet a hagyma. Amikor már a hagyma is üveges, megszórjuk a köménnyel, a pirospaprikával – vigyázzunk, nehogy leégjen -, majd melléjük dobjuk a fokhagymát is. Ezt követi az ízlés szerint kimosott káposzta – attól függően mossuk, hogy mennyire szeretnénk savanyúra a levest –, felöntjük 6 dl vízzel az egészet, végül sózzuk, borsozzuk és beletesszük a babérleveleket is. 30 percig főzzük és már készen is van. Tálalásnál kanalazzunk a tetejére egy kevés tejfölt és kínáljunk hozzá friss kenyeret.
TIPP: Aki laktatóbbra szeretné, az a végén beránthatja a levest vagy készíthet hozzá tejfölös habarást is.

Hájas sütemények

A hájas tésztából készült sütemények szintén nagyon közkedveltek (voltak) a farsangi időszakban, mivel a disznóvágások miatt ilyenkor a háziasszonyok könnyen és olcsón jutottak friss hájhoz – amely olyan finomság hozzávalója, mint a különféle lekvárokkal, dióval, túróval töltött hájas sütemények vagy pogácsák. Az alábbi recept egy alap hájas tészta, amelyet kedvünkre felhasználhatunk édes vagy sós süteményekhez.

Hozzávalók (4 adaghoz)
350 g liszt
200 g háj (tisztított, ledarált)
1 ek. tejföl
1 tojás
0.5 dl fehérbor vagy ecet
1 csipet só
1 csipet cukor
5 ml víz (szükség szerint)

Spenótos hájas tésztaForrás: Shutterstock

Elkészítés
A hájat 50 g liszttel jól összedolgozzuk fehéredésig, majd hideg helyre pihenni tesszük. A maradék liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól kidagasztjuk. A kidolgozott tésztát 20 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk, rákenjük a hájat és feltekerjük. Sodrófával ismét kinyújtjuk egy hosszú téglalappá. Az alját és a tetejét középig behajtjuk, majd megint félbehajtjuk. Így is 20 percet pihentetjük, ezt újabb hajtogatás követi és 20 perc pihenő.
Utolsó mozzanatként 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát és annak függvényében, hogy mit szeretnénk csinálni belőle, felforrósított késsel formára vágjuk. Készíthetünk egyszerű, sós sör- vagy borkorcsolyát, megtölthetjük lekvárral, túróval és összehajthatjuk, de szelhetjük háromszögre is, tehetünk a közepébe diókrémet és feltekerhetjük kiflinek. Papírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 20 perc alatt aranybarnára sül.
TIPP: a hájas tészta elkészítéséhez kifejezetten hidegre van szükség, különben a hozzávalók megolvadnak és a tészta nyúlóssá, ragadóssá válik.