Babahordozás: miért, hogyan és miben?

Forrás: Shutterstock -
baba babahordozás család magazin hordozó gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babahordozás az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend. Az anyukák és apukák előszeretettel rögzítik magukra a kisbabákat, hiszen ez mind a szülőknek, mind a gyerekeknek sokkal praktikusabb, mint mondjuk babakocsiban tologatni a kicsit.

Miért jó hordozni?

Sokakban felmerül a kérdés, miért is jó hordozni a gyerekeket?
A hordozó személy számára egyértelműen az általa biztosított szabadság a legmarkánsabb előny: felszabadul mindkét kéz és így könnyebben el lehet látni a napi feladatokat, megnő a mobilitás, mert nem kell a hatalmas babakocsit lépcsőkön, járműveken fel- és lecipelni, ez pedig érezhetően fesztelenebbé teszi a kisgyerekes időszakot.

Az anyuka elmehet vásárolni, sétálni anélkül, hogy akadálymentes útvonalat keresne, mosogathat, pakolhat anélkül, hogy a letett és síró gyermek miatt lelkifurdalást kéne éreznie,

de akár kirándulni is elmehet a párjával hétvégén, hiszen hordozva egy erdei ösvény sem jelenthet problémát.

Az anyuka elmehet vásárolni, sétálni anélkül, hogy akadálymentes útvonalat keresne Forrás: Shutterstock

A babák számára azonban még több előnnyel jár a hordozás.

A kicsiknek a testközelség alapszükséglet, amely által csökken bennük a stressz, de a kötődés kialakulását is elősegíti.

Azt mindenki tudja, hogy a babákat úgy a legkönnyebb megnyugtatni, ha karba vesszük őket, a hordozott babák azonban az állandó testközelség miatt sokszor fel sem sírnak, hiszen nincs miért. A hordozott babák tehát nyugodtabbak, békésebbek, mivel a szülővel való kontaktus hiánya miatt nem sírnak. Ráadásul a hordozott gyerekek pontosan látják, tapasztalják, hogy mit csinál a felnőtt, sőt ők is részesei a mindennapos történéseknek, így gyorsabban megismerik a körülöttük lévő világot, a napi rutint és a szülők reakcióit is.

Hogyan hordozzunk?

A három legelterjedtebb és legpraktikusabb modell a hordozókendő, a karikás kendő és a csatos hordozó. Mindegyiknek akad előnye és hátránya egyaránt, így teljesen igény- és személyiségfüggő, hogy kinek melyik válik be igazán.

Hordozókendő
A hordozókendő egy nagyjából 3-5 méter hosszú és kb. 70 cm széles – sok esetben rugalmas anyagból készült – textilcsík. Előnye, hogy akár már újszülötteket is lehet hordozni benne, később pedig a háton való vagy oldalsó hordozáshoz is alkalmas. Hátránya, hogy elég körülményes az anyagot megfelelően rögzíteni, illetve annak érdekében, hogy a baba testtartása is helyes legyen, mindenképpen érdemes tanfolyamon elsajátítani a használatát.

A hordozókendő előnye, hogy akár már újszülötteket is lehet hordozni benne Forrás: Shutterstock

Karikás kendő
A sima hordozókendőhöz hasonló, ám az egyik végén két karika is található. Előnye, hogy jóval egyszerűbb használni, mint a sima kendőt, illetve hogy újszülött hordozására is alkalmas. Hátránya, hogy háton hordozáshoz nem megfelelő, valamint a baba súlyát csak az egyik váll tartja.

Csatos hordozó
A csatos hordozó kialakítása olyan, akár egy hátizsák. A két vállpántnak köszönhetően könnyen és gyorsan felvehető, biztonságos és kényelmes - a hordozónak és a babának egyaránt. Elöl és hátul egyaránt hordozható vele a gyermek, ráadásul a pántoknak köszönhetően együtt nő a kicsivel, így még totyogó korban is használható. Hátránya, hogy ez a típus csak 3 hónapos kortól ajánlott, viszont az apukák ezt kedvelik a legjobban, mert egy modern dizájnnal rendelkező darab kifejezetten vagány hatást kelt, míg a kendőket általában az erősebbik nem képviselői túl nőiesnek tartja ahhoz, hogy szívesen használják.

Hordozni tehát praktikus és jó dolog, de csak akkor, ha megfelelő körültekintéssel történik és mind a baba, mind a szülő örömét leli benne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.