10 érv a kelbimbó mellett - sokan nem szeretik, pedig rendkívül jótékony növény

Forrás: Shutterstock -
kelbimbó élettani hatások növény jótékony
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem sokan szeretik a kelbimbót, pedig hihetetlenül jótékony hatással bír a szervezetünkre. Egy kis kedvcsináló gyanánt összeszedtük, mi mindenben segít ez a növény, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A kelbimbó nem tartozik a kedvenc zöldségek közé, pedig számos hasznos vitamint és tápanyagot tartalmaz. Nézzük is meg, milyen jótékony hatással bír ez a növény a szervezetünkre!

1. Magas vitamintartalma van
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, akár napi 10 dkg kelbimbó fogyasztása is fedezi a felnőtt napi C-vitamin szükségeltünket. Magas a K-vitamin tartalma, a B1-, B2. és B6-vitamin tartalma, valamint E-vitaminban, A-vitaminban, mangánban, káliumban, rézben, vasban és élelmi rostokban gazdag. A fehérjetartalma is igen nagy.

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma Forrás: Shutterstock

2. Csökkenti a koleszterin szintet
Nyersen, vagy finoman párolva fejti ki leginkább a koleszterin-csökkentő hatását. Mivel bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, így a vérnyomás csökkentésében is élen jár.

3. Küzd a hasi zsírpárnák ellen
Nem csak a magas fehérjetartalma miatt lehet szuper kiegészítője a diétának, hanem a bélrendszerre kifejtett különleges hatása miatt is. Rostjai ugyanis letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat, így azok gyorsabban távoznak a szervezetből. Ennek hatására pedig a derék részről és a hasfalról is csak úgy olvadnak a zsírpárnák.

4. Kismamáknak ajánlott a fogyasztása
A kelbimbót bátran ehetik a kismamák, hiszen magas a folsav- és kalciumtartalma, ami jót tesz a fejlődő magzatnak.

5. Rákellenes hatása van
Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, karfiol vagy a kelbimbó összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának csökkentésében. Egy friss tanulmány szerint azok a kéntartalmú vegyületek, amelyek a zöldség kesernyés ízét adják, csökkentik a rák kialakulásának lehetőségét.

6. Cukorbetegséggel élők számára is ajánlott
Alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükóz szintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli.

Cukorbetegséggel élők számára is ajánlott Forrás: Shutterstock

7. Csontritkulás ellen
Mivel magas a K-vitamin tartalma, így segíti a csontok egészségét és ezáltal csökkenti a csontritkulás kialakításának esélyét.

8. Óvja a szívet
Magas antioxidáns-és rosttartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztásával védhetjük a szívünket. Hatóanyagai óvják a szívet, valamint jótékony hatással vannak az ereinkre is.

9. Erősíti az immunrendszert
Mivel rengeteg C-vitamin van benne, így ha rendszeresen fogyasztjuk, megvéd a kórokozók ellen.

10. Segít megszünteti a székrekedést

Mivel a kelbimbó jótékonyan hat a bélműködésre, így a székrekedés ellen is hatásosan lép fel.

Sajtos tejfölös kelbimbó

Hozzávalók: 5dkg vaj, 1 evőkanál olaj, fél kiló kelbimbó, só, bors, ételízesítő, 10 dkg sajt, 5 dkg füstölt sajt, 1 kis pohár tejföl

Elkészítés: serpenyőben a meleg vajon és olaj megpároljuk a kelbimbót, majd folyamatosa keverés mellett megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük ételízesítővel. Amikor megpuhult a kelbimbó, leszereljük a sajtot és összekeverjük a tejföllel. Ráöntjük a kelbimbóra, majd tűzálló tálban, 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

Sajtos tejfölös kelbimbó Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.