Elképesztő: a spenót lehet a kulcs az emberek Marsra juttatásában

Forrás: Shutterstock -
NASA Mars űrkutatás egészség spenót asztronauta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A spenót lehet a kulcs az űrhajósok védelmében és az emberek Marsra juttatásában. A tudósok szerint a fiktív tengerész, Popeye kedvenc eledele megvédheti az űrhajósok szívét a sugárzástól és a gravitációtól a Mars felé vezető hosszú úton.

Popeye űrhajós is lehetett volna, mivel egy új tanulmány szerint a spenót lehet a kulcs az űrhajósok Marsra juttatásához. A matróz által imádott szuperétel megvédi a szívet a sugárzástól és a zéró gravitáció hatásaitól - írja a Daily Star.

Az Apollo misszióinak tagjai ötször nagyobb kockázattal szembesültek a szív- és érrendszeri betegségek miatt. Ez az egészségügyi faktor komoly buktatója lehet egy jövőbeli emberi település létrehozásának a Vörös Bolygón.

űrhajós Forrás: Shutterstock

"Nagyon sok negatív hatása lehet az űrhajósok egészségére - beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket is. Ha azonban valaha a Vörös Bolygóra utazunk, meg kell értenünk és csökkentenünk kell ezt a kockázatot" - nyilatkozta Jesper Hjortnaes professzor.

A kutatások szerint az antioxidánsokban gazdag étrend megvédheti az űrhajósokat a sugárterhelés során keletkező káros reaktív oxigénmolekuláktól.

zöldség spenót kel Ezektől az ételektől fog egészségesebben dobogni a szíved Forrás: Shutterstock

A spenótnak magas a tápanyagtartalma és alacsony a kalóriatartalma - csökkentve a rák és más betegségek kockázatát, valamint pajzsmirigyzavar és szívprobléma esetén is ajánlják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.