Miért félünk az akne gyógyszeres kezelésétől? Dr. Tamási Béla bőrgyógyász válaszolt

Forrás: Shutterstock -
gyógyszeres kezelés magazin akne
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Tamási Béla bőrgyógyász korábban már beavatott bennünket a helyes arcápolási rutin kialakításának lépéseibe, elárulta, mik a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk a bőrproblémáink kezelése során, és azt is, hogyan találhatunk számunkra megfelelő kozmetikumokat. Most pedig egyebek mellett arról beszélgettünk, miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk a bőrproblémáinkkal, és miért nem kell félnünk a pattanások gyógyszeres kezelésétől.

Sokan a bőrpoblémájukkal előbb fordulnak kozmetikushoz, mint bőrgyógyászhoz. Mi lehet ennek az oka?

Egyrészt szerintem egy kozmetikushoz bejutni jóval egyszerűbb. Másrészt, ha az ember elmegy orvoshoz, az már önmagában azt feltételezi, hogy valamilyen gondja, valamilyen betegsége van, kozmetikushoz pedig azért megy el az ember, mert szépülni akar, vagy a probléma nem annyira súlyos.

Ha jó a kozmetikus, ha kíméletesen puhítja fel a bőrt és úgy is nyomkod, az abszolút kiegészíti az otthoni bőrápolást.

Ha durván dolgozik, esetleg olyan eljárásokat alkalmaz, amik már orvosi kompetenciák lennének – mert azért ilyen is van -, ha annyira erős hámlasztót használ, vagy olyan lézereket vagy eszközöket, amiket neki már nem lenne szabad, akkor adódhatnak gondok.

Ha jó a kozmetikus, ha kíméletesen puhítja fel a bőrt és úgy is nyomkod, az abszolút kiegészíti az otthoni bőrápolást Forrás: Shutterstock

Az otthoni nyomkodás viszont tilos.

Az azért nagyon rossz, mert az emberek ilyenkor nekiesnek az arcuknak. Általában maga a fizikai inger is irritál, plusz - ha az aknénál maradunk -, a faggyú nagyon erős gyulladásserkentő anyag.

Ha elkezdjük nyomorgatni a pattanást, akkor előfordulhat, hogy a faggyú nem kifelé ürül a bőr felé, hanem a bőr alatt szétrobban

a faggyúmirigy, ami nagyon erős gyulladást tud produkálni. Van is egy olyan aknefajta, ami a fizikai behatás és a nyomkodás miatt jön létre.

Gyakran a pattanásosságot kizárólag a tinédzserkorhoz kötik, pedig felnőttként is sokan küzdenek ezzel a problémával.

A tinédzserkori aknék hátterében általában mindig a hormonális változások állnak. Ha viszont ez áthúzódik a fiatal felnőttkorba, vagy akkor kezdődik, ott más is lehet a háttérben. Vannak olyan bőrbetegségek, amik az arcon jelentkeznek pattanások képében, de semmi közük az aknéhoz. Ilyen például a rosacea. Ennek egy típusa piros, pattanásszerű tünetekkel jelentkezik, de más, mint az akné, és máshogy is kell kezelni.

Ha felnőtteknél látunk pattanásokat, vagy aknéra hajazó tüneteket, akkor mindig meg kell fordulnia a bőrgyógyász fejében, hogy az nem biztos, hogy az.

Bőrünk nyomkodásával többet ártunk, mint használunk Forrás: Shutterstock


A tinédzserkori pattanásokat is fontos lehet agresszívebben kezelni, mert okozhatnak hegesedést, amit nagyon nehéz menedzselni. Rendkívül meg tudja keseríteni különösen egy fiatalnak az életét, lerombolja az önbizalmát, rontja az életminőségét. Elég erélyesnek kell lennie a kezelésnek ahhoz, hogy elkerüljük ezeknek a kialakulását.

Ha valakinek van egy kozmetikumokra, vagy alapkezelésre nem reagáló bőrtünete, akkor azt mindenképpen meg kell nézetni,

mert nem csak pattanásosság, hanem sok minden más is lehet a háttérben.

Az aknékra, pattanásokra sokan csak egy szépséghibaként tekintenek, pedig nem csupán azok.

Sajnos a mai napig előfordul a betegek elmondása alapján, hogy egyes bőrgyógyászok csak legyintenek, és azt mondják, majd kinövi, holott ez nem így van. Ha az ember orvoshoz megy, az azt jelenti, hogy problémája van, és ezen javítani akar, nem szabad rá legyinteni. Sokan panaszkodnak, hogy a bőrgyógyász csak az ajtóból nézte meg, és már írta is a receptet.

Mikor szükséges gyógyszereket alkalmazni a pattanások ellen?

A szakma szabályai alapján elsősorban az akne súlyossága dönti el, hogy nyúlunk-e gyógyszerekhez. Elkezdjük helyi kezeléssel, és ha az nem hatott, akkor lehet tablettára váltani. Vannak, akik úgy jönnek el, akár hozzám, akár más bőrgyógyászhoz, hogy ők rögtön gyógyszert akarnak, holott még semmilyen kezelésben nem részesültek. Mások pedig úgy, hogy gyógyszert nem hajlandóak szedni. Mindkettő eset nehéz.

Forrás: Shutterstock

Miért félnek az emberek?

Valamiért nagyon rossz a renoméja ennek a gyógyszernek. Közrejátszhat az is, hogy 10-20 évvel ezelőtt sokkal nagyobb dózisokat adtunk, akkor még nem volt elég tapasztalatunk, nem tudtuk, hogy az alacsonyabb is hatásos.

Az isotretinoin tartalmú gyógyszereknél a mellékhatások egyenes arányban állnak a dózissal.

Minél magasabbat szed valaki, annál gyakoribbak. A ma alkalmazott mennyiségeknél gyakorlatilag elenyésző az esélye a mellékhatások megjelenésének. Azt nyilvánvalóan sokkal izgalmasabb megosztani, ha egy kezelés vagy egy gyógyszer mellékhatást okoz, mint azt, ha jól működött. Erre az emberek mindig fogékonyabbak voltak. Minden gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, és ezt el kell fogadni.

Milyen mellékhatások jelennek meg a leggyakrabban?

A legsúlyosabb az a nőknél a magzati károsodás. Szigorúan tilos teherbe esni, ha ezt a kezelést alkalmazza, erre mindig fel is hívjuk a figyelmet. Előfordulhat, hogy a gyógyszer megemeli a vérzsír értékeket, illetve a májat tudja még „bántani". Ezért kell az elején laborvizsgálatokat végezni, hogy lássuk, ezek a mellékhatások kialakulnak-e.

Fontos tudni, hogy a laboreredményben történt változások visszafordíthatóak, tehát ha valaki abbahagyja a gyógyszert, akkor visszaállhatnak a normális értékek.

Arról is lehet olvasni, hogy depressziót okoz, de ezt tudományosan nem igazolták. Nehéz megállapítani, hogy valóban a gyógyszer okozott depressziót, vagy a súlyos pattanásosság.

Dr. Tamási Béla Forrás: Dr. Tamási Béla

A gyógyszeres kezelés képes végleg megszüntetni a problémát?

Ha a megfelelő ideig és a megfelelő dózisban szedi valaki, akkor igen. A megfelelő dózisnak van egy jó fokmérője. A gyógyszer részben úgy működik, hogy visszafogja a faggyútermelést, tehát szárítja a bőrt. Ha valakinek nem szárad a bőre, vagy nem cserepesednek az ajkai a kezelés közben, akkor tudjuk, hogy túl alacsony a dózis, és emelnünk kell rajta.

Az idő általában egy év szokott lenni, vagyis ez egy elég hosszú elköteleződést jelent.

A szedése mellett nincsenek súlyos kikötések, de arra érdemes figyelni, hogy ne használjunk retinolos kozmetikumot, és szükséges a megfelelő hidratálás és a fényvédelem. Ezeken kívül nem javasolt A-vitamint szedni, ilyenkor mellőznünk kell azokat a multivitaminokat, amik tartalmaznak A-vitamint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.