Készítsd el saját kezűleg a gyerekek húsvéti ajándékát - használj újrahasznosított anyagokat

DIY ajándék húsvét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem tudod, mit ajándékozz csemetédnek húsvétra és nem szívesen költenél több ezer forintot játékokra? Még nem késő saját kezűleg készíteni a meglepetést, méghozzá újrahasznosított anyagokból.

Bizonyára rengeteg olyan ruhadarab halmozódott fel a háztartásban, ami kidobásra vagy elajándékozásra vár - egy részüktől azonban semmiképpen se válj meg, inkább készíts belőlük játékokat húsvétra.

Mindössze némi kézügyesség szükséges a kivitelezéshez, a kreatív ötleteket mi gyűjtöttük össze nektek.

Készíts lapozható mesekönyvet és rongybabát, mutatjuk, hogyan!

Rongybaba megunt ruhadarabokból

Kellékek: különböző színű anyagok, barna vagy sárga fonal, szalag, vatta vagy egyéb tömőanyag, tű, cérna és/vagy ragasztópisztoly, kartonpapír, filctoll, olló

Rongybaba megunt ruhadarabokból Forrás: Shutterstock


1. lépés: Első lépésként keress egy nagyobb, lehetőleg fehér, vagy testszínűhöz hasonló anyagot - ebből kell majd kivágni a baba testét.

2. lépés: Válaszd ki a számodra tetsző ruhadarabokat, ezekből lesz majd a baba ruhája és egyéb kiegészítői.

3. lépés: készíts saját kezűleg kartonból sablont a baba testéhez és a ruháihoz. (nem érzed elég biztosnak magad, akkor az internetről is szedhetsz le sablonokat, amiket vágj körül és már használhatod is.

4. lépés: Első körben a baba testét formázzuk meg! A sablont rajzoljuk körül az anyagon,(mindenből kettőt) majd vágjuk ki. Vagy ragasztópisztoly, vagy tű és cérna segítségével illesszük össze a baba testének két anyagdarabját. (Varra sokkal szebb lesz a végeredmény) A háromnegyedét varrjuk össze, majd ha megvagyunk, tömjük ki vattával, vagy hulladék anyaggal.

5. lépés: A baba testének megformázása után jöhet a feje. Itt is két darabot vágjunk ki a sablonnal, ezeket varrjuk össze egy kis rész kihagyásával, majd miután megtömtük a fejet, varrjuk be végig a fejet.
Illesszük össze a testet és a fejet (ezt ragaszthatjuk ragasztópisztollyal)

6. lépés: készítsük el a baba haját és arcát: Tetszőleges színű fonalból formázzunk két copfot, ezeket a fejtőtől ragasszuk fel a fej két oldalára. Ha nem copfot szeretnénk, a fonalakat szálaként is felhelyezhetjük a babafejre.
A baba arcához használjunk fekete, fehér, rózsaszín anyagdarabokat. A feketéből és fehérből vágjuk ki a szemformát, majd a rózsaszínből a száját. Ezeket is ragasszuk fel a fejre és már készen is van a baba arca.
7. lépés: Miután elkészült a babánk, ideje felöltöztetni. Varrjunk neki egy kisruhát. A legegyszerűbb, ha trapéz alakú pántos ruhácskát készítünk, ehhez is találunk sablon a neten, de kézzel sem nagy ördöngösség megrajzolni majd kivágni és összevarrni.
8. lépés: Ha még van energiánk, készíthetünk a babának egyéb kiegészítőket is. Cipőt, táskát, kiskabátot stb.

Lapozható mesekönyv a legkisebbeknek

Kellékek: egyforma méretűre vágott kartonpapír (ez lehet müzlis dobozból, nagyobb méretű tejes dobozból vagy dobozból is), ragasztópisztoly, kidobásra váró anyagdarabok, olló, zacskó, vatta

Lapozható mesekönyv a legkisebbeknek Forrás: craftlearnandplay.com

1. lépés: Vágd ki a kartonformákat 6-8 db egyenlő nagyságú kockákra.

2. lépés: Mivel a picik szeretik a csörgő, zörgő játékokat, így ragasszunk zacskót a karton két oldalára. Ha puha mesekönyvet szeretnénk kapni, akkor előtte filc anyagot, vagy vattát ragasszunk a kartonra és ezután kerüljön rá a zacskó.

3. lépés: A megunt ruhákból vágj ki akkora darabokat, amikkel be tudod fedni a kockákat. Mindkét oldalt le kell takarni, ezt pedig érdemes egy nagy anyagból kivitelezni.

4. lépés: Mostantól jöhet a kreatívkodás: kitalálhatunk egy komplett történetet is vagy csak figurákat is ragaszthatunk a mesekönyvünk lapjaira. Ezeket a figurákat szintén anyagból vágjuk ki, majd ragasszuk fel.

5. lépés: Ha minden lappal megvagyunk, illesszük őket össze, majd varrótű és fonal segítségével fűzzük őket könyv formájúra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.