A stílustanácsadó válaszol: Ezeket a darabokat SOHA ne viseld együtt!

Forrás: Shutterstock -
fashion week öltözködés ruha magazin tanácsadó stílus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi nők, igyekszünk naprakészek lenni az aktuális divatkérdésekkel kapcsolatban, próbáljuk követni a legfrissebb trendeket - és ötvözni azzal, amit valaha tanultunk az öltözködésről. Ez azonban nem is olyan egyszerű, főleg azt alapul véve, hogy a divatszakmában gyorsan változnak a szabályok, vagyis ami egyszer tabu volt, az lehet, hogy mostanra "must have" státuszba lépett.

Segítségül hívtunk egy stílustanácsadót, aki azt a kérdést fogja most körbejárni velünk, hogy vannak-e olyan ruhadarabok, amelyeket soha, semmilyen esetben sem szabad együtt viselni.

Melyek azok a darabok, amelyek külön-külön nagyon szépen mutatnak, de egyszerre viselve rossz választásnak bizonyulnak?

"Ízlés kérdése. Én soha nem szerettem a pinket a narancssárgával, pedig ez a színkombó nagyon menőnek számít még most is. A színkör segítségével egészen sok minden megállapítható, Isaac Newtonnak hála" - kezdte Torkanics Krotos Bettina, stílustanácsadó, aki szerint a színek erősségét kell leginkább figyelembe venni, ez a téma kulcsa.

Vannak olyan darabok, amelyek külön-külön szépen mutatnak, de egyszerre viselve rossz választásnak bizonyulnak Forrás: Shutterstock

"A sok élénk színt nem szerencsés keverni. Például egy élénk lila topot, barna kabáttal, citromsárga nadrággal el tudsz képzelni? (Ugye, én sem.) De ha egy halvány lila topot egy vajsárga nadrággal kombinálunk, és egy cappuccino kabátot veszünk fel, az már egészen más összképet fog nyújtani. Vagy vegyünk egy barnát kékkel: alapjában véve nem illik egymáshoz, szerintem öregíti a viselőjét, és még unalmas is. De ha azt vesszük, hogy van egy kék farmer és egy mogyoróbarna ing, az már egy szuper kombináció" - és akkor még a kiegészítőkről (ékszer, táska) nem is beszéltünk, ami szerintem rengeteget számít.

Korábban arról beszélgettünk, hogy egyes típusú nőknek (szőke, barna, vörös) milyen színek viselését ajánlja a szakember, és már ekkor is elhangzott tőle, hogy a stílustanácsadás egy nagyon szubjektív szakma.

"Vannak alapvetések, amiket a legtöbb szakember betart, de nem tudnék egyetlen olyan divatszabályt sem mondani, amire a világ összes stílustanácsadója Bibliaként tekint. Pedig sok szakmáról elmondható, hogy jól körbehatárolható szabályok szerint lehet gyakorolni, ám a stílustanácsadás egy kreatív munka, és mindig az ügyfél igényeit vesszük első sorban figyelembe."

A stílustanácsadás egy nagyon szubjektív szakma Forrás: Shutterstock

Mely párosításokat láttad leggyakrabban visszatérni pályafutásod során?

"A kéket és a fehéret - bár a fehér az alap. A kék pedig azért közkedvelt, mert a ruhadarab jellegétől függően ez a szín lehet elegáns és sportos is, továbbá férfiak és nők szempontjából is rengeteg árnyalat közül válogathatunk. Így tulajdonképpen ugyanolyan Jolly Joker, mint a fehér."

A kék és a fehér a leggyakrabban visszatérő párosítás Forrás: Shutterstock

Van olyan divatszabály, amit régebben kifejezetten "tiltottak" a stílustanácsadók, de ma már másképp vélekednek róla? Ha van, tudsz példát mondani?

"Az egyik, ami eszembe jut, az a biciklisnadrág, ami ugyan a '80-as években menő volt, de aztán harminc éven keresztül mellőzték, tavaly viszont sikerült újraéleszteni a hírnevét. A másik, a bő halásznadrág, ami régen nevetséges volt, most viszont szeretjük, persze csak ha tökéletesre van szabva."

A bő halásznadrág régen nevetséges volt, most viszont szeretjük Forrás: Shutterstock

Igaz még a szabály, hogy csíkos, pöttyös, kockás ruhákat semmilyen párosításban nem szabad viselni? Régen ez nagyjából tiltólistás volt, vagy az egyiket, vagy a másikat szabadott. És az igaz, hogy a táska és cipő színének egyeznie kell?

"Egyáltalán nem igaz. Tiltakozom! Kifejezetten szeretem a pöttyös szoknyát egy csíkos blúzzal. Persze itt is fontos a szín és a minta mérete. Apró pöttyös, vékony csíkossal nagyon zavaró lehet. A nagymintás viszont telitalálat. Vagy egy csíkos ruha, egy pöttyös táskával szerintem nagyon cuki."

"Az igaz, hogy a táska és cipő színeinek harmonizálniuk kell egymással, de nem feltétlenül kell egyformának lenniük. Például, ha van egy fekete ruha, egy fekete cipővel és egy élénk színű táskával, vagy fordítva, az izgalmassá teszi az outfitet. A lényeg, hogy milyen hatást szeretnénk elérni: ha élénk színű cipőt viselünk, akkor a táskánk legyen halvány színű inkább."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.