Itt már egész városnegyedet építenek 3D-nyomtatással!

építkezés 3D nyomtatás Kalifornia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új városrészt hoznak létre a kaliforniai Coachella völgy sivatagos talaján. A különlegesség az, hogy itt nem épülnek a házak, hanem nyomtatják azokat.

Két kaliforniai cég, a Palari és a Mighty Building dolgozik együtt, előbbi a fenntartható ingatlanfejlesztés piacán mozog, utóbbi építéstechnológiával foglalkozik. Együttműködésük eredménye 15 környezetbarát otthon lesz Rancho Mirage-ben - írta meg a The Guardian.

Garázs méretű 3D-s nyomtatók segítségével, alig 24 óra alatt készül el egy 32 négyzetméteres otthon.

A folyamat nagy részét robotok végzik, így ezzel a technológiával 95 százalékkal kevesebb munkaórával és tízszer kevesebb hulladékkal jár a házak létrehozása, a hagyományos építkezésekhez képest.

A modern stílusban épülő otthonok két épületből állnak majd. A 135 négyzetméteres főépületbe három hálószobát és két fürdőszobát terveznek, a hozzá tartozó melléképületbe két hálószoba és egy fürdő lesz. Persze lesz medencés kert is, 929 négyzetméteres.

Aki szeretne odaköltözni, kezdjen el gyűjteni, mert az otthonok ára alsó hangon 595 ezer dollár (184 millió forint) mozog, de ez felkúszhat 950 ezer dollárig is. Az új technológia várható sikere a fenntartható fejlődésen túl azért is fontos, mert megoldást kínál a kaliforniai lakáskrízisre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.