veganizmus vegán étrend növényi eredetű étrend vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz éve még a vegetáriánusokra is furcsa szemmel néztek, manapság azonban egyre többen térnek át a teljesen növényi alapú étkezésre, azaz válnak vegánokká. Ám sokan csupán ismerkednek ezzel, vagy valami miatt félnek tőle – például rendszeresen sportolnak. Pánikra azonban nincs ok!

Egy kávézóba betérve rettentően ritka, hogy nincs legalább kétféle növényi tej, és egyre több a vegán sütemény is a hagyományos cukrászdákban. Elsőre azt hihetnénk, hogy a teljes értékű növényi táplálkozás csupán hóbort, pedig a leggyakrabban Földünk védelme, vagy valamilyen egészségügyi ok áll a hátterében.

A vegetáriánus étrenddel ellentétben, a vegánok kizárólag növényi eredetű élelmiszert fogyasztanak, így ők például se tojást, se vajat, se gumicukrot nem esznek. Ám, hogy a szervezet valóban megkapjon minden szükséges tápanyagot, ez a fajta étrend gondos utánajárást, tervezést igényel. Legalábbis addig, amíg szokássá nem válik.

Vegetáriánus vagy vegán? Ezek a legfőbb különbségek

Akár vegetáriánus, akár vegán valaki, szinte biztos, hogy húst nem fogyaszt, ám míg az előző fogalom, már elég régóta ismert a köznyelvben, addig utóbbival csak néhány éve kezdtünk megismerkedni. Olvasd tovább!

Nem kell feltétlenül egyből minden állati eredetű élelmiszert száműznöd a konyhádból, haladhatsz fokozatosan is, hetente, kéthetente kiiktatva egyet. A legegyszerűbb a tej kiváltása, majd jöhet a sajt, a hús és így tovább.

Forrás: Shutterstock

Figyelem! Attól, mert vegán vagy, még nem leszel sovány és kisportolt! Önmagában a növényi táplálék nem garancia se a fogyásra, se arra, hogy fittebb leszel. Amennyiben szeretnél részben vagy teljesen átállni a veganizmusra, de mellette rendszeresen mozognál, akkor most hozzád szólunk!

A vegán étrend 5 alapelve

1. Figyelj a tápanyagbevitelre!

Egy kalória- és tápanyag-kalkulátor segítségével érdemes ellenőrizni a szervezeted szükségleteit az adott célnak megfelelően - legyen szó fogyásról, szálkásításról, vagy akár izomtömeg növelésről -, és az alapján összeállítani az étkezési tervet. Nagyon fontos, hogy ne vidd túlzásba az egyszerű cukrok, a zsír és a só fogyasztását, valamint mindig teljes értékű étel kerüljön a tányérra. Továbbá nem árt odafigyelni a zöldségek és a gyümölcsök megfelelő arányára, valamint azok elfogyasztásának idejére is a napi étrendünkben.

2. Fordulj bátran a vegán étrend-kiegészítőkhöz!

Ha az izomépítés a cél, akkor fontos az elegendő mennyiségű fehérjebevitel. A növényi fehérjeforrások nem komplett fehérjék, azaz nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és/vagy arányban. Azonban az élelmiszerek helyes kombinációjával teljessé tehetők a növényi fehérjék is, ezt nevezzük komplettálásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az étrend tartalmazzon gabonaféléket, hüvelyeseket és olajos magvakat is. Korábban az volt az álláspont, hogy a főétkezéseknél teljesüljön a komplettálás, mára azonban már elfogadható, ha a nap folyamán biztosítjuk a fehérjebevitelünket a fent említett három élelmiszer csoportból. Ha pedig valaki nehezen tudja megoldani a mindennapokban a fehérjebevitelt, jó megoldást jelenthetnek a vegán étrend-kiegészítők is.

1. Gymqueen Vegan protein - gymbeam.hu 8990 Ft, 2. Vegan fehérjepor - BioTechUSA 4990 Ft, 3. Weider vegán fehérjepor - weider.hu 9490 Ft, 4. Alga protein - naturalga.hu 7990 Ft, 5. Vegán fehérje - bodyselect.com 5990 Ft, 6. Naturize barnarizs-fehérjepor - rizsfeherje.hu 8490 Ft, 7. Vegan protein triplex - novenyifeherje.hu 5490 Ft, 8. AbsoRice Vegán fehérjepor - naturreform.hu 4590 Ft Forrás: Life.hu

3. Pótold a hiányzó mikro tápanyagokat!

Az emberi szervezet számára vannak olyan szükséges vitaminok és ásványi anyagok, melyek pótlása vegán étrend esetén nehezen vagy egyáltalán nem biztosítható: ilyen többek között a B2-, B12-vitamin, a szelén, a D-vitamin, a cink, és az Omega-3 zsírsav. Érdemes ezeket étrend-kiegészítő formájában pótolni.

4. Tervezés nélkül nem megy

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő alapanyagokból készült ételek fogyasztása. Ezt sokszor nehéz megvalósítani, hiszen nem könnyű minden nap változatos, friss ételt tenni az asztalra. Ilyenkor kap fontos szerepet a tervezés, tehát érdemes előre kitalálni, hogy mit ennénk a héten, és tudatosan ehhez alakítani a bevásárlólistát. Olyan apró trükkökkel pedig még jobban megkönnyíthetjük a mindennapokat, mint például a gabona vagy zöldség előkészítése több napra előre, melyeket a héten kedvünk szerint variálhatunk. A köztes étkezésekre vagy reggelire pedig egy tápláló, változatos alapanyagokból készült turmix is jó választás lehet.

Forrás: Shutterstock

5. Fontos a változatosság

A vegán étrend nem egyenlő azzal, hogy a húst egyszerűen kihagyjuk az étkezésből és önmagában a köretet fogyasztjuk el. A vegán diéta kialakulásával egy teljesen új konyhaművészeti ágazat is kiépült az elmúlt években. Érdemes utána olvasni, recepteket keresgélni, vagy akár tanfolyamokon részt venni és így ötleteket meríteni a változatos étrendhez.

Minden, amit a vegán intimkozmetikáról tudni érdemes

Nem mindegy, hogy milyen kozmetikumok kerülnek a bőrünkre, főleg gyantázás után! A vegán intimkozmetikumok nem tartalmaznak illatanyagot, kőolaj származékokat, és mesterséges anyagokat. Olvasd tovább!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.