A vaspótlásról ne feledkezz meg, ha vegán vagy vegetáriánus étrendet tartasz!

Forrás: Shutterstock -
vaspótlás vegetáriánus maltofer2021 vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vashiány manapság szinte népbetegségnek számít. Bárkit érinthet, de a speciális étrend vagy diéta mellett különösen jellemző lehet. A vegánok, illetve vegetáriánusok például fokozottan veszélyeztetettek, számukra különösen fontos a vaspótlás: ők jól hasznosuló vaskészítménnyel tarthatják optimális szinten szervezetük vastartalmát.

Miért fontos a megfelelő vasbevitel?


A vasnak a szervezetünk működésében nagyon fontos szerepe van. A vörösvértestekben található hemoglobin nevű fehérje központi elemeként segíti az oxigén sejtekbe jutását, emellett több enzim alkotóeleme is, így a szervezet energiatermelő folyamataihoz szintén nélkülözhetetlen. Izmainknak is szüksége van rá, ahol pedig a mioglobin részeként raktározza az oxigént, és biztosítja a terhelés során az izmok oxigénellátását.

Azok, akik nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű táplálékot, jelentős mennyiségű, jól felszívódó vasforrást hagynak ki az étrendjükből. Könnyebb helyzetben vannak azok, akik csak a húsról mondanak le, de fogyasztanak tojást, ugyanis annak 100 grammjában 1,4 mg vas található. Jóllehet, a növényi eredetű élelmiszerek is tartalmaznak vasat, azonban tudnod kell, hogy a növényekből az úgynevezett „nem-hemvas" rosszabbul szívódik fel, mint a húsfélékben lévő „hemvas". A vegán- és vegetáriánus diétát tartók esetében ezért alakulhat ki jelentős vashiány, amely vaspótlás nélkül vashiányos vérszegénységig súlyosbodhat.

A vaspótlásról ne feledkezz meg, ha vegán vagy vegetáriánus étrendet tartasz! Forrás: Shutterstock

Nézzük, miből juthatsz vashoz, ha se húst, se tojást nem fogyasztasz!


Ha vegetáriánus vagy, akkor egészen biztosan sok hüvelyest tartalmaz az étrended, már csak a megfelelő fehérjebevitel érdekében is. Ez nagyon helyes, ugyanis a hüvelyeseknek a vastartalma is említésre méltó. A különböző gabonapelyhek és a magvak szintén jó vasforrásnak számítanak. Némely gyümölcsnek ugyancsak magas a vastartalma: leginkább az aszalt szilva, a barackfélék és a fekete ribizli fogyasztásával emelhetjük a napi vasbevitelünket.
Ám előfordulhat, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett sem jut elegendő vas a szervezetedbe. Ilyenkor fontos, hogy keress jól hasznosuló vasat kellő mennyiségben tartalmazó, biztonságos, gyógyszerminőségű vaspótlót, amelyből éppen annyi vas szívódik fel, amennyire a testednek szüksége van.

Hogyan válassz vaspótló szert?


Mielőtt vaspótló készítményt választanánk, fontos, hogy ellenőrizzük, mennyi elemi vasat tartalmaz egy-egy tabletta. Számos vaspótlásra ajánlott étrend-kiegészítő csak nagyon kis mennyiségű elemi vasat tartalmaz. Fontos, hogy a választott vaspótló napi adagja legalább 100 mg elemi vasat tartalmazzon. Ebből a mennyiségből már felszívódik annyi, amivel a vashiány kialakulását megelőzhetjük. Érdemes arra is figyelnünk, hogy ne töltsük túl a vasat többféle étrendkiegészítő, vastartalmú multivitamin és ivólevek együttes alkalmazásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.