Már visszafordult Afrikába a jeladós kanalasgém

Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/a-koros-maros-nemzeti-parkban-mar-fiokaikat-etetik-a-kanalasgemek-250 -
kanalasgém Kiskunsági Nemzeti Park jeladó Afrika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2003 óta kíséri fokozott figyelemmel egyedi azonosítóval ellátott színes gyűrűk segítségével, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon.

2017 óta tizenhárom egyed – hét fiatal és hat öreg – kanalasgém kapott GPS-jeladót a hátára a Kiskunsági Nemzeti Park területein, ami új eredményeket szolgáltatott a kutatásnak. A jeladós vizsgálatok megerősítettek több feltételezést is, amit eddig a színes gyűrűs példányok viselkedéséből csak valószínűsíteni tudtunk:

a kedvezőtlen években a kanalasgémek egy jelentős része neki sem kezd a fészkelésnek.

A kanalasgém (Platalea leucorodia) Magyarországon a fészkelő-állomány nagy része az Alföld vizes élőhelyein koncentrálódik Forrás: https://www.kmnp.hu/hu/hirek/a-koros-maros-nemzeti-parkban-mar-fiokaikat-etetik-a-kanalasgemek-250

A kanalasgémek őszi vonulása jellemzően augusztus vége és október eleje között zajlik, ennek során elsősorban Tunézia és Olaszország vizes élőhelyeire húzódnak,de kis százalékban átrepülik a Szaharát is, és a Száhel-öv vizes élőhelyein telelnek. Az utóbbi években Magyarországon is sikeresen áttelelt néhány példány.

Dr. Pigniczki Csaba ismertette, hogy még csak nem is ez a legkorábbi időpont, amikor a kanalasgémek a telelőhelyeik felé veszik az irányt: a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban tavaly április közepén azonosítottak egy színes gyűrűs példányt, amelyet május közepén már Észak-Olaszországban fényképeztek le, vagyis ez a madár is szokatlanul korán kezdte a délnyugat felé tartó „őszi" vonulását - írja a travelo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.