Nyár van, meleg van és a kánikulában senkinek nincs kedve a forró tűzhely előtt álldogálni, hogy elkészítse a napi ebédet vagy vacsorát. Pedig enni kell! Ám akadnak olyan finomságok is, amelyek amellett, hogy egészségesek, frissítőek ráadásul főzés nélkül is elkészíthetőek. Mutatjuk!

Hideg uborkaleves

A nagy melegben senkinek sincs túl nagy étvágya, ilyenkor pedig kifejezetten jó eshet egy finom leves – na persze nem a gőzölgő fajtából.

Hozzávalók (4-5 személyre)
3 kígyóuborka
500 ml joghurt
1 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl víz (attól függően, mennyire sűrű a joghurt)
1 csokor kapor
só, bors - ízlés szerint

Hideg uborkalevesForrás: Shutterstock

Elkészítés
Nincs más dolgunk, mint az uborkákat felkockázni, a fokhagymát megpucolni, a kaprot kissé összevágni, majd a víz valamint a só, bors kivételével az összes hozzávalót egy magasfalú edénybe tenni és botmixerre krémesre pürésíteni. Ezután adagoljuk hozzá a vizet, attól függően, hogy milyen állagú levest szeretnénk, hígabbat vagy sűrűbbet. A kész levest a végén ízesítsük sóval, borssal, majd rakjuk néhány órára a hűtőbe, egyrészt, hogy összeérjenek az ízek, másrészt, hogy valóban hidegen tudjuk tálalni. Levesbetétnek adhatunk hozzá apró kockára vágott uborkát vagy zellert is, de pirítóskockákkal is megszórhatjuk a tetejét.
TIPP: Ha görög joghurtot használunk, akkor igazán krémes lehet a levesünk, ha pedig kedveljük a fanyar ízeket, akkor pár csepp citrommal is megbolondíthatjuk a végén az egészet.

Hideg, paradicsomos tésztasaláta

Meleg ide vagy oda, előfordulhat, hogy mégis elkezd korogni a gyomrunk, ám nincs kedvünk a klasszikus főételekhez. Ilyenkor jöhet jól ez a hideg tésztasaláta, amely laktatóbb, mint egy leves, mégsem leszünk rosszul tőle a harminc fokban sem.

Hozzávalók (4 személyre)
500 g maradék tészta (a legjobb a masni, tollhegy, csavart vagy szarvacska)
10 szem koktélparadicsom
2 szál újhagyma
1 doboz konzerv kukorica
2 marék olívabogyó
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál balzsamecet
só, bors

Hideg, paradicsomos tésztasalátaForrás: Shutterstock

Elkészítés
Egy megfelelő nagyságú tálban elkeverjük az olajat, a balzsamecetet, majd hozzáadjuk a felaprított újhagymát, a félbevágott koktélparadicsomokat, a felkarikázott olajbogyókat és a lecsepegtetett kukoricát. Ha esetleg nincs maradék tésztánk, akkor nem ússzuk meg, hogy főzzünk, de a legtöbb háztartásban azért akad maradék, amelyet a zöldséges, olajos, ecetes alaphoz keverhetünk. Néhány órára tegyük hűtőbe az egészet, majd hidegen tálaljuk.
TIPP: A salátánkat bármivel gazdagíthatjuk, így tehetünk bele mozzarella golyócskákat, felkockázott kemény sajtot, sonkát, grillezett húst, szárított paradicsomot, kapribogyót, rukkolát, de a fűszerezésnél is nyugodtan engedjük el a fantáziánkat, például a petrezselyem vagy a bazsalikom is nagyon fel tudja dobni az alap receptet.

Hűsítő-citromos álom

A hűsítő desszertek azok, amelyeket szinte mindenki szívesen fogyaszt a legnagyobb melegben is, ám nem kell feltétlenül leragadni a klasszikus fagylalt, jégkrémen, jégkása hármasánál.

Hozzávalók
400 g babapiskóta
1 nagy doboz tejföl (330 g-os)
0,5 l habtejszín
3 nagy vagy 4 kisebb citrom
5-6 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor

Hűsítő-citromos álomForrás: Shutterstock

Elkészítés
2 citromnak lereszeljük a héját, majd félbevágjuk őket és kicsavarjuk a levüket egy nagyobb tálba. Hozzáadjuk a cukrokat és az egészre rákanalazzuk a tejfölt. Egy nagyon édes és nagyon savanyú krémet kell kapnunk, ezt ugyanis még lágyítani fogja a tejszín. Ha nem érezzük elég savanyúnak vagy édesnek, akkor tegyünk hozzá még citromot és/vagy cukrot. A hideg tejszínt habbá verjük, majd a tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk a tejfölös, citromos, cukros krémbe. Kóstoljuk meg, és ha nem elég ízes, korrigáljuk. A babapiskóta szintén tompítani fog a savasságon, így ügyeljünk rá, hogy tényleg savanyú legyen. Egy nagyobb tál alját vonjuk be néhány kanál krémmel, erre pedig kerüljön egy sor babapiskóta, amelynek a tetejére újabb réteg krém kerül. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a piskóta. Ügyeljünk rá, hogy a sütemény tetejére mindenképpen egy nagy adag krém kerüljön. Ha végeztünk, nincs más dolgunk, mint esetlegesen néhány karika citrommal feldíszíteni a desszertünk tetejét és legalább egy estére hűtőbe tenni az egészet, hogy a piskóta magába szívhassa a tejfölös-tejszínes krémet és teljesen megpuhuljon.
TIPP: Citrom helyett pürésített eperrel is nagyon jól működik, a recept.

A gazpacho szintén remel választás lehet, ha valami könnyű és hideg fogásra vágysz. Kevés hozzávaló, isteni ízek, a receptet pedig itt találod.